Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ode dneška na tři měsíce se na pražském letišti přesune provoz na vedlejší dráhu

Na pražském letišti se počínaje dneškem dočasně přesune provoz na vedlejší dráhu. Důvodem jsou plánovaná údržba a opravy hlavní vzletové a přistávací dráhy. Práce potrvají až do 1. července. Přesunutí na vedlejší dráhu zvýší letecký provoz nad hustě osídlenými částmi Prahy a Kladenska.

16:10 / 28. března 2022
Ode dneška na tři měsíce se na pražském letišti přesune provoz na vedlejší dráhui

Foto: pixabay.com

Na vedlejší dráhu budou letadla přistávat ve směru od Prahy, vzlétat pak směrem na Kladno. Letiště ale upozornilo, že v praxi bude provoz závislý na aktuálních meteorologických podmínkách, především větru. Vedlejší dráha bude v provozu ve své plné délce, tedy 3250 metrů. Současně se na ni přesune webová kamera. On-line přenos provozu na pražském letišti tak bude fungovat dál.

Důvodem přemístění jsou technické a stavební práce na hlavní dráze. Ty by měly zvýšit bezpečnost leteckého provozu na letišti. "Kromě pravidelné údržby dojde i na důležitou rekonstrukci pojezdové dráhy B vedoucí na ranvej a navýšení kapacity části kabelovodu pro světelné zabezpečení dráhy. Tyto dvě akce jsou časově nejnáročnější a mají největší přínos na zvýšení provozní bezpečnosti,” informoval ředitel provozu letištních ploch Václav Válek.

Podle letiště jsou úpravy hlavní dráhy spojené se zavedením podmínek pro bezpečnost provozu, jež vyžaduje Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru