Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ode dneška si studenti a senioři připlatí za dopravu. Slevy jsou nižší

Studenti a senioři si ode dneška připlatí za jízdenky ve veřejné dopravě. Začíná platit nové nastavení státních slev.  Z dosavadních 75 procent z ceny jízdného se snižují na 50 procent. Podle odhadů by nové slevy měly státu přinést roční úsporu přes 1,8 miliardy korun. Stát dosud vyplatil dopravcům kompenzace ve výši přesahující 14 miliard korun.

10:06 / 1. dubna 2022
Ode dneška si studenti a senioři připlatí za dopravu. Slevy jsou nižšíi

Foto: ICOM Transport

"Pro využívání veřejné dopravy je padesátiprocentní sleva stále atraktivní, sociálně citlivá, odpovědnější ke státnímu rozpočtu a neodvádí cestující z vlaků a autobusů do individuální dopravy,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevy budou moci stále využívat děti, studenti do 26 let a senioři starší 65 let.

Slevy ve výši 75% zavedla v září 2018 tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Současná vláda o snížení slev rozhodla v lednu. Koalice původní výši slev kritizovala jako nehospodárnou.

Slevy platí na všech autobusových linkách (vnitrostátních dálkových i regionálních), na železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy zajíždějících za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

V budoucnu se systém rozšíří o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Pro ně zatím ještě slevy neplatí. Ministerstvo dopravy hledá způsob, jak by tito cestující prokazovali nárok na slevu. "Předpokládáme, že k zavedení dojde v druhé polovině roku,“ doplnil Kupka. Slevy ve výši 75 % budou naopak dál využívat cestující s průkazem ZTP. Těm tuto slevu garantuje zákon.

Dopravci oznámili, že jsou na změnu slev připraveni. Museli provést především softwarové úpravy prodejních systémů a změnit své tarify. Například FlixBus ale bude jízdenky se slevou 75 % nabízet v rámci svého tarifu studentům a seniorům i nadále. Stát bude společnosti proplácet pouze slevu za polovinu ceny jízdenky. Leo Express bude potom čtvrtinu z ceny jízdenky zvýhodněným cestujícím vracet formou kreditu.

Další změnou je sjednocení podmínek pro cestování malých dětí ve vlaku i v autobuse. Aktuálně platí, že do šesti let věku jedou všechny zdarma.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru