Otevřít menu
Doprava dnes
-

Olomoucký dopravní podnik navýší ceny jízdenek

Olomoucký dopravní podnik plánuje od letošního září upravit tarif městské hromadné dopravy. Změna se bude týkat především krátkodobých jednotlivých jízdenek. I přes změnu cen jízdného však zůstává MHD v Olomouci pro cestující cenově dostupnější než doprava ve srovnatelných českých městech.

14:34 / 11. května 2023
Olomoucký dopravní podnik navýší ceny jízdeneki

Foto: Přehled aktuálních i plánovaných cen časových kupónů. Zdroj: SDP ČR

Od 1. září 2023 bude v Olomouci upraven tarif MHD v zóně 71 IDSOK. Ke změně podobného rozsahu došlo ve městě naposledy v roce 2011. Menší změny týkající se pouze jednotlivých jízdenek a zlevnění ročního kupónu pak proběhly v roce 2020.

Nové úpravy tarifu se dotknou převážně krátkodobých (jednotlivých) jízdních dokladů, méně dopadnou na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony. Od září se zvedne cena základní jízdenky ze současných 18 Kč na 20 Kč. Za zlevněné jízdné cestující zaplatí 10 Kč místo aktuálních 9 Kč. SMS jízdenky vyjdou na 22 Kč.

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) původně navrhoval zvýšit jízdné na 22 či 24 Kč. Rada města ale rozhodla o postupném navyšování jízdného, je tedy pravděpodobné, že cena jízdenek v budoucnu ještě stoupne.

 „Od roku 2020 došlo k rozšíření poskytovaných služeb v řadě oblastí, z čehož nejdůležitější je prodloužení a obsluha tramvajové trati na Nové Sady. Současně s tímto navýšením provozních nákladů se na hospodaření DPMO, a.s. projevují i dopady energetické krize a inflace. Radu města Olomouce se nám podařilo přesvědčit, že navýšení ceny jízdného a zvýšení výnosů je nezbytné pro financování dalších připravovaných investičních projektů,“ uvedl Ing. Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO.

Olomoucký dopravní podnik vedly k úpravě tarifu hlavně plánované investice do elektrifikace autobusového provozu a modernizace a opravy tramvajových tratí. Mezi další důvody patří pořízení nového odbavovacího systému a dalších smart technologií. Podnik také očekává navýšení ceny elektrické energie po ukončení fixace v závěru letošního roku. Zvýšení jízdného ovlivnila i snaha o zachování dopravní obslužnosti ve stávající podobě bez omezení.

Upravený tarif bude stále nabízet bezplatnou přepravu dětem do 6 let, doprovodu dětí do 3 let, cestujícím od 65 let i držitelům průkazu ZTP a ZTP-P včetně průvodce. Nově se však navýší věkový limit u juniorů z 6 – 15 let na 6 - 18 let pro poskytnutí slevy na základním jízdném.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: SDP ČR) 

zpět na články

inzerce

nahoru