Otevřít menu
Doprava dnes
-

Omezení zásobovacích aut na Pernštýnském náměstí. Pardubice plánují změny v parkování

Město Pardubice plánuje upravit podmínky parkování na Pernštýnském náměstí. Radnice připravuje především omezení zásobovacích aut, v plánu má ale i další změny.

13:37 / 6. ledna 2023
Omezení zásobovacích aut na Pernštýnském náměstí. Pardubice plánují změny v parkováníi

Foto: Pardubice chtějí omezit stání zásobovacích aut na Pernštýnském náměstí. Zdroj: Facebookový profil města Pardubice

Parkování na pardubickém Pernštýnském náměstí je nejdražší v celém městě. Pravděpodobně tomu tak bude i nadále. Radnice města by však ráda omezila stání zásobovacích aut, která v těchto místech dlouhodobě parkují. Město by mohlo přistoupit na podobný systém, který je využíván na nedaleké třídě Míru. Zde je možné dovážet zboží do obchodů jen v brzkých ranních a pozdějších večerních hodinách.

„Zásobovací auta na náměstí často parkují celé dny. Náměstí by se mohlo změnit na pěší zónu. Zásobovaní by bylo povolené jen v určené časy. Na náměstí patří zahrádky a život, ne parkující auta,“ řekl Filip Šťastný, starosta městského obvodu.

Zastupitelé města by také rádi zamezili rychlé jízdě Pernštýnskou ulicí, která přiléhá k náměstí. „Od jara by mohly být zahrádky víc umístěné z chodníků do silnice, byl by to zklidňující prvek dopravy. Dovozci jídla tam jezdí rychle, lidé uskakují. Není tam nouze o nebezpečné situace,“ uvedl Šťastný.

Proměnou by mělo projít i druhé nejstarší pardubické náměstí, které se taktéž nachází v historickém centru města. Zastupitel Vojtěch Jirsa od minulého volebního období usiluje o to, aby toto náměstí bylo společenskou zónou, ne pouze parkovištěm a místem pro kontejnery.

„Mohl by tam být pod stromy mobiliář, předzahrádky, tržní místo a herní prvek pro děti u pumpy vedle sochy Jana Nepomuckého. Parkování by nadále bylo na jižní a západní straně náměstí, další místa by se doplnila v Labské ulici a v ulici Na Třísle,“ popsal plány Jirsa.

Plány města čekají ještě na posouzení dopravní komisí. „Stanovisko dopravní komise pro nás bude stěžejní,“ zakončil Jan Hrabal, náměstek primátora.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru