Otevřít menu
Doprava dnes
-

Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město

Páteční dopoledne patří slavnostní akci Správy železnic, která slavnostně otevírá nově zrekonstruovanou stanici Praha-Zahradní Město. Sledujte průběh slavnostního ceremoniálu s mnoha významnými osobnostmi. 

8:50 / 24. září 2021
Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město

10:30 - Celá slavnostní akce nyní končí, my vám děkujeme za pozornost a již za malou chvíli se můžete těšit na souhrnný článek i s krásnými fotkami nového podchodu na našem webu!

10:20 - Po hlavním proslovu generálního ředitele Správy železnic pana Jiřího Svobody pokračuje až do 10:30 brífink s novináři.

10:15 - Na závěr svého proslovu dodal pár slov k nedávné kontrole průběhu prací: „Když jsem to tady minulý týden večer prošel, tak jsem nevěřil, že se to zvládne, ale to už je na vás, jak to zhodnotíte. Před nedávnem jsem projel kus Evropy, jednal jsem se svými protějšky a přál bych železnici, aby i nadále byla tak podporována, aby investice do její podpory neustále proudily. To, co se za poslední 3 roky zvládlo, tak je neporovnatelné k předchozím letům,“ těší generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu. 

10:13 - Jiří Svoboda je muž na správném místě, o čemž svědčí jeho zápal, pracovitost a upřímnost. „Kdysi jsem řekl, aby se tato stavba otevřela ke startu školního roku. Školní rok už teda započal, za to se moc omlouvám, ale skutečně rychleji to nešlo,“ přiznává s mírným úsměvem na tváři. 

10:11 - Generální ředitel Správy železnic pěl i slova chvály, což se prý dle jeho slov příliš často neděje. „Jestliže málokdy chválím, pardon zhotovitelům (úsměv), tak tady musím vyzdvihnout pracovní vztah mezi námi, tedy mezi investicemi – úsekem modernizace, stavební správou a zhotovitelem, protože skutečně zde to fungovalo tak, jak to kolikrát jinde vůbec nefunguje. Byl zde obrovský zájem to stihnout,“ zdůrazňuje Svoboda. 

10:08 - Jiří Svoboda pokračoval ve svém proslovu na hlavním nádraží s jasnou vizí: „Tento koncept bude pokračovat, chceme kompletně udělat podchody zde na této adrese a navazující nové části do secesní budovy. Všechny tyto informace se dají snadno najít na webových stránkách. Věřím, že i vás všechny to zaujme,“ pevné doufá Svoboda. 

10:02 - Úvodního slova po příjezdu a prohlídce hlavního nádraží se chopil „generál železnic“ pan Jiří Svoboda: „Spoustu věcí už zaznělo, ale přiznám se vám, že já osobně jsem tuhle stavbu prožíval o dost více než kolikrát něco dražšího. Když se rodila tato myšlenka, tak jsem si myslel, že se to tak rychle nestihne. Ale výsledek dnes uvidíte. Je to další potvrzení toho, že železnice není jenom o železnici jako takové, ale i o cestující veřejnosti, o občanech, ale i o lidech, kteří nejdou na vlak. Přesně k tomu, tato nově vzniklá ulice slouží,“ upozorňuje ve svém počátečním proslovu generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

9:59 - Provoz bude zatím jen v provizorním režimu, budou probíhat dokončovací práce. Nespornou zajímavostí je ale to, že zde budou pobytové schody na přístupovém chodníku, kde si mohou lidé v klidu sednout a pozorovat provoz na vlakovém nádraží.

9:50 - Vlak právě dorazil na hlavní nádraží v Praze. Nyní nastává prohlídka nejen prodloužení podchodu. Na samotný podchod navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulicepřímé napojení a má i komerční centrum Churchill Square. Výstup z podchodu je plně bezbariérový, k dispozici je schodiště, dvojice eskalátorů a výtah.

9:37 – Nyní se hosté a významné osobnosti pro železniční dopravu vracejí do vlaku, který míří směr hlavní nádraží. Kde se zhotovilo prodloužení podchodu, které výrazně zkrátí docházkovou vzdálenost z centra města do přilehlých městských částí. 

9:33 – Právě vlak zastavil na zastávce Praha-Vršovice, kde si všichni přítomní hosté prohlédli krásně zhotovenou rekonstrukci bezbariérového přístupu a nového nástupiště. 

9:23 – Nyní všichni společně přestřihli slavnostní pásku a oficiálně otevřeli toto krásné, moderní nádraží! Po krásném úvodním ceremoniálu jsme nasedli do slavnostního vlaku a míříme do stanice Praha-Vršovice, kde v rámci rekonstrukce stanice došlo k rozšíření o 1 nástupiště, bezbariérový přístup, a navíc došlo k prodloužení podchodu směrem do Nuslí. Tato modernizace výrazně zkvalitní cestování veřejnou dopravou v této části metropole!

9:19 – Následně se slova ujal vicepremiér vlády a mimo jiné i ministr dopravy Karel Havlíček: „Budou nás čekat investice do zabezpečování železnic v řádu skoro 100 miliard korun do roku 2030 a bude nás čekat zahájení vysokorychlostních tratí, což bude vůbec největší investice v historii České republiky. Bude to investice až někdy do roku 2040 – 2050. Fakticky tím říkám, že budeme muset během jednotek let téměř zdvojnásobit výdaje do železničních infrastruktur a logicky i s tím spojené výdaje na železniční soupravy, respektive vlakové soupravy,“ nezastírá. Dále se přesunul k aktuální stanici Praha-Zahradní Město: „Co se týká této trati, tak je nesmírně významná, protože urychlí pohyb v rámci Prahy. Určitě víte, že se nejedná pouze o toto nádraží, o tuto stanici, je to defacto terminál, po 6 letech první terminál,“upozorňuje na závěr svého proslovu vicepremiér vlády, ministr průmyslu, obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

9:06 - Na úvod se Andrej Babiš rozpovídal o plánovaném spojení Praha - Letiště a pokračoval k dnešnímu významnému počinu: „Mám radost, že dnes můžeme slavnostně otevřít podchod, který povede z hlavního nádraží na Žižkov. Chceme investovat dál, máme na projekty peníze, máme na to dobrou kondici ve financích. Je důležité, abychom v tom pokračovali i po volbách. Projekty, které jsou zahrnuty v národním investičním plánu, který je až do roku 2050, tak věřím, že ti, kteří přijdou po nás, v nich budou pokračovat. Děkuji všem, strašně rád chodím na takovéto akce, kde se něco hezkého postavilo a nezůstálo to jenom ve fázi projektu," těší premiéra vlády ČR Andreje Babiše, který na závěr svého úvodního proslovu poděkoval generálnímu řediteli Správy železnic Jiřímu Svobodovi za výbornou práci. 

9:00 - Jako první se slova ujal premiér ČR Andrej Babiš.

8:53 - Úderem deváté hodiny dopolední startují proslovy a slavnostní přestřižení pásky.

8:51 - Na místo slavnostního setkání postupně přijíždějí významní ředitelé a politici, mezi kterými vidíme premiéra Andreje Babiše, vicepremiéra Karla Havlíčka, generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu, náměstka pražského primátora Adama Scheinherra, starostku MČ Praha 10 Renatu Chmelovou, generálního ředitele Metrostavu Jaroslava Herana a další významné osobnosti. 

Autor reportáže: Bc. Filip Červinka.

 

Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město . Online reportáž: Otevření stanice Praha-Zahradní Město .
zpět na články

inzerce

nahoru