Otevřít menu
Doprava dnes
-

Oprava Wonkova mostu v Pardubicích odstartuje v létě příštího roku

Léto 2023. To je hrubý termín startu oprav Wonkova mostu v Pardubicích. Zadávací řízení na zhotovitele je v nadlimitním režimu a bude dvoukolové, oprava by měla trvat jedenáct měsíců.

8:29 / 16. prosince 2022
Oprava Wonkova mostu v Pardubicích odstartuje v létě příštího rokui

Foto: pardubickykraj.cz

Rekonstrukce začne středními komorovými nosníky, skončí dokončením přeložek sítí. Samotná oprava má trvat jedenáct měsíců. Z několika důvodů začne plánovaná oprava Wonkova mostu o něco později, než bylo plánováno. „Probíhající zadávací řízení je nakonec dvoukolové. V prvním kole budou uchazeči prokazovat kvalifikaci. Wonkův most je stavba významná nejen dopravně, ale také stavebně technicky. Délka přemostění je 170 metrů, šířka přes 22 metrů, jeho oprava žádá zkušenost,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Přihlášky do prvního kola řízení mohou uchazeči podat do 4. ledna příštího roku. Následovat bude kolo druhé, současně se budou vypracovávat inženýrská opatření. V létě by potom měla začít samotná oprava. Ta má trvat jedenáct měsíců.

S dokončením se kvůli zimní přestávce počítá na podzim roku 2024. Financování tak bude rozdělené do dvou let. „Bohužel se nám na nedávné schůzce s ministrem Martin Kupkou nepodařilo vyjednat finanční podporu od státu na opravu. Financování rozložené do dvou let nám umožní investovat do krajských silnic. Samosprávám jsme se zavázali, že budeme opravovat silnice například po položení kanalizací a vodovodů. Těmto závazkům chceme dostát,“ řekl Kortyš. Předpoklad ceny opravy Wonkova mostu je 170 milionů včetně DPH.

Zástupci kraje plán na opravu mostů kpt. Bartoše a Pavla Wonky projednali s protějšky z magistrátu města Pardubice, aby se záměry nekřížily s vyvolanými dopravními opatřeními. „Jsem rád, že jsme si s panem náměstkem potvrdili soulad, že chceme intenzivně koordinovat opravu mostu Pavla Wonky tak, aby se časově nepotkaly s aktivitami města na mostu na ulici kapitána Bartoše, jež budou vycházet z výsledku prohlídky jeho statiky. Domluvili jsme se, že koordinační schůzky budou pravidelně pokračovat tak, aby další aktivity kraje i města v oblasti dopravy probíhaly ve vzájemné součinnosti,“ doplnil Jan Hrabal, náměstek primátora města, který má v gesci i dopravu, pro oficiální web Pardubického kraje.

Autor: Filip Červinka (čerpáno z pardubickykraj.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru