Otevřít menu
Doprava dnes
-

Originály i kopie starých letadel obohatily nebe nad Mladou Boleslaví!

Pestrou přehlídku historických letadel z Česka i ze zahraničí nabídl Dobový letecký den, který se dnes po čtyřleté přestávce konal v Mladé Boleslavi. Akce, při níž se nad městem vznášejí originály i kopie starých letadel, přilákala na boleslavské letiště 12.000 diváků. Představily se jim stroje z Čech, Rakouska, Německa či Velké Británie.

15:02 / 19. června 2022
Originály i kopie starých letadel obohatily nebe nad Mladou Boleslaví!i

Foto: Dakota DC3 ve vojenské verzi z Velké Británie (zdroj fotky: wikipedie).

Letecké muzeum Metoděje Vlacha návštěvníkům předvedlo opět všechny své létající exponáty. „Účast byla kolem 12.000 lidí, měli jsme tady 54 letadel z Čech i ze zahraničí. Počasí bylo ideální, sice bylo hodně teplo, ale protože na dráhu foukal vítr, tak se to teplo trošku eliminovalo,“ řekl novinářům za pořadatele vedoucí muzea Vladimír Handlík. Jedinečnou podívanou podle něj návštěvníkům nabídli například mistři světa v letecké akrobacii Petr Jirmus a Martin Šonka.

Premiéru na dnešní akci měla replika nového Zlína XII, postavená přesně podle původní výrobní dokumentace. K největším zahraničním unikátům patřila námořní stíhačka Corsair F4U z Rakouska, P51 Mustang z Německa a hlavně Dakota DC3 ve vojenské verzi z Velké Británie, která se zúčastnila vylodění v Normandii. Z Česka pochází také řada historických originálů, například anglická stíhačka z období druhé světové války Hawker Hurricane nebo cvičná letadla Miles Magister a DH 82Tiger Moth.

Dobový letecký den tradičně připomíná průkopníka českého letectví Vlacha (1887 až 1957), který právě v Mladé Boleslavi postavil na začátku minulého století jako první Čech letadlo vlastní konstrukce, dal do něj motor z automobilu Laurin a Klement a sám v něm i letěl. Replika jeho letadla letos oslavila 20 let úspěšného létání a předvádění veřejnosti.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru