Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ostravský dopravní podnik zvýšil kontroly tratí a klimatizací

V důsledku aktuální vlny veder zavedl Dopravní podnik Ostrava s okamžitou platností až do odvolání opatření ve formě častějších kontrol tramvajových tratí a klimatizací ve vozidlech MHD, jichž v Ostravě za poslední rok výrazně přibylo. Zvýšená kontrola tratí se týká především úseků se zvýšenou rychlostí.

7:39 / 25. července 2022
Ostravský dopravní podnik zvýšil kontroly tratí a klimatizacíi

Foto: www.sdp-cr.cz

Dopravní podnik Ostrava (DPO) v letošním roce rozšířil vozový park o 24 nových klimatizovaných elektrobusů a 51 tramvají.

V současné době je v provozu 8 elektrobusů. Co se týká tramvají, z 35 nových vozů Škoda 39T je aktuálně provozu 12 vozů společně s 16 modernizovanými klimatizovanými vozy VarioLF. Zároveň podnik postupně vyřazuje některé starší neklimatizovaná vozidla.

„Dlouhodobě jsou všechny nové vozy, které DPO pořizuje, klimatizované. Klimatizace jsou také instalovány do vozů stávajících, v rámci modernizací. Možná to překvapí, ale před šesti lety neměl klimatizaci salónu žádný vůz. Dnes jsme úplně jinde. Například na konci letošního roku budeme mít klimatizovanou více než polovinu všech autobusů,“ informoval Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Na konci letošního roku počítá DPO s klimatizací salónu u 43 % tramvají, 52 % autobusů a 18 % trolejbusů. Například na konci roku 2016 nebyl klimatizován žádný ze salónu tramvají, autobusů ani trolejbusů.

Rovněž roste počet klimatizovaných kabin řidičů. Klimatizovaný prostor pro řízení vozu budou mít koncem roku všechny autobusy a více než polovina tramvají a trolejbusů.

Pro řidiče je na všech linkách zajištěn vždy alespoň na jedné z konečných stanic přístup k pitné vodě. Větší konečné potom také disponují lednicemi a výrobníky chlazené perlivé vody nebo aquamaty. Většina autobusů je vybavena též autochladničkou. Zaměstnavatel navíc v létě namátkově rozváží chlazené nápoje řidičům přímo do jejich kabin.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru