Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ostravský doubledecker do ZOO přilákal přes dvě desítky tisíc cestujících

Autobusem po nové trase linky č. 88 vedoucí napříč nejlidnatějšími obvody Ostravy se během letošní sezony svezlo takřka 23 tisíc cestujících. Poslední příležitost budou mít zájemci o víkendu 1. a 2. října 2022. Na oblíbenou linku se doubledeckery znovu vrátí až v květnu příštího roku.

11:08 / 30. září 2022
Ostravský doubledecker do ZOO přilákal přes dvě desítky tisíc cestujícíchi

Foto: www.sdp-cr.cz

Zájem o nový symbol Ostravy byl enormní. V sezoně 2022 byla obsazenost spojů na trase Poruba – Jih – Dolní oblast Vítkovice – ZOO v některých případech téměř na hranici kapacity autobusů. Ve druhé sezoně ostravských doubledeckerů na lince č. 88 pak u více než třetiny spojů přesáhla obsazenost 75 %. Za jaro a léto 2022 se celková obsazenost spojů pohybovala průměrně kolem 60 %.

Generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys má ze zájmu Ostravanů radost. „Doubledecker se stal symbolem Ostravy a jeho propojení se ZOO a nejlidnatějšími obvody města nám dává smysl. Zvýšená poptávka ze strany cestujících nás motivuje trasu zachovat i pro příští sezónu. Ohlas znamenal i to, že v některých případech byly vozy obsazené na hranici, to nás těší i mrzí zároveň. Doubledeckery máme jen dva, takže je nasazujeme do provozu na maximum. Pokud se na někoho v sezóně nedostalo, nemusí čekat do příštího roku. Jízdu doubledeckerem může vyzkoušet na jiné lince,“ uvedl. Konkrétně se jedná o linky č. 20 a č. 78.

Význam doubledeckerů ocenil také ředitel ostravské ZOO Jiří Novák: „Letošní sezóna je pro ZOO vynikající a v závislosti na počasí budeme atakovat rekordní historickou návštěvnost. Jistě k tomu z části přispěl i provoz doubledeckerů, které lidem cestu do zoo zatraktivnily a zpříjemnily, a mnohdy také lépe zpřístupnily, zvláště obyvatelům ze vzdálenějších městských obvodů. Nadcházející víkend tak mají návštěvníci ZOO poslední možnost v letošním roce si návštěvu zoo zpestřit jízdou ikonickým doubledeckerem.“

Podle Richarda Vereše, starosty městského obvodu Slezská Ostrava, umožňuje doubledecker lidem dostat se rychle, ekologicky a pohodlně do ZOO z jiných částí města. Navíc se jedná o atraktivní a zajímavý dopravní prostředek. „Těší mě, že jej využívají nejenom turisté, ale také občané Ostravy. Za mě je určitě dobrou zprávou, že linka bude i nadále pokračovat a napomůže k tomu, aby se lidé dostávali do ZOO k nám na Slezskou pohodlněji,“ sdělil starosta a dále dodal: „Komplikovanou dopravní situaci okolo ZOO dlouhodobě řešíme. Nyní například v sousedství ZOO vzniká nový parkovací dům. Posílení linek městské hromadné dopravy je jednou z částí mozaiky, která může pomoci k tomu, aby se situace zlepšila, komunikace nebyly zacpané a lidé se mohli do zoologické zahrady dostat pohodlněji.“

Na lince č. 88 se doubledeckery znovu objeví příští rok v květnu.

Doubledeckery nebo i některé historické vozy Dopravního podniku Ostrava si zájemci mohou také pronajmout. Podrobnosti jsou uvedeny na: https://zajezdy.dpo.cz/.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru