Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnosti Pangiam s platformou Google Cloud spolupracují na transformaci bezpečnosti letectví

Společnost AGS Airports Ltd vyzkouší na bezpečnostních stanovištích na letištích v Aberdeenu, Glasgow a Southamptonu novou technologii na bázi umělé inteligence.

16:13 / 16. prosince 2021
Společnosti Pangiam s platformou Google Cloud spolupracují na transformaci bezpečnosti letectvíi

Foto: CEAC

Společnost Pangiam dnes ve spolupráci s platformou Google Cloud oznámila podrobnosti o projektu DARTMOUTH, iniciativě, která má změnit způsob zajišťování bezpečnosti na letištích vyhledáváním nebezpečných předmětů ukrytých v zavazadlech a v jiném přepravovaném nákladu na letišti.

Projekt DARTMOUTH bude využívat technologie společnosti Pangiam spolu s nástroji umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML) platformy Google Cloud, jako například platformu Vertex AI. Tato technologie bude testována v bezpečnostních provozech společnosti AGS Airport Ltd, která vlastní a provozuje letiště v Aberdeenu, Glasgow a Southamptonu ve Velké Británii.

Tato spolupráce znamená, že technologie společnosti Pangiam na úrovni národní bezpečnosti a velké zkušenosti se správou bezpečnostních hrozeb v letectví budou poprvé podpořeny špičkovou sadou technologií umělé inteligence platformy Google Cloud.

Projekt DARTMOUTH má zvýšit bezpečnost letecké dopravy začleněním umělé inteligence do bezpečnostních a prověřovacích kontrol na letištích. Tato technologie se v první řadě zaměří na rychlou identifikaci potenciálních nebezpečných předmětů v zavazadlech, zvýšení průchodnosti bezpečnostních kontrol, řešení kritických problémových míst v letecké dopravě a podporu bezpečnostních týmů. V pozdějších fázích dojde k jejímu širšímu uplatnění tak, aby pomohla řešit další problémy v oblasti bezpečnosti a obecnějšího provozu letiště.

Těšíme na výsledné zlepšení leteckého průmyslu jako celku


Modely umělé inteligence a ML budou instruovány k tomu, aby dokázaly odhalit zakázané předměty v reálném čase přímo při kontrole zavazadel letištním rentgenovým zařízením. Budou také sloužit k odhalení anomálií a neobvyklých faktorů, které by mohly naznačovat nový nebo koordinovaný pokus o porušení bezpečnosti, a poté upozorní bezpečnostní pracovníky, aby tyto položky dále prověřili.

Alexis Long, ředitel pro strategii společnosti Pangiam, řekl: „Tato technologie představuje revoluční pokrok automatizace v oblasti letecké bezpečnosti a definuje nové standardy mezinárodní bezpečnosti. Tato technologie v první řadě zlepší zážitky cestujících, letištnímu personálu i státní správě. Abychom toho dosáhli, vybrali jsme si jako dodavatele technologií platformu Google Cloud, která je lídrem v oblasti umělé inteligence a cloudových technologií."

„Jsme potěšeni, že můžeme se společností Pangiam spolupracovat na vzniku této revoluční iniciativy, která chrání cestující a zákazníky společnosti AGS. Síla umělé inteligence je neomezená a my se těšíme na výsledné zlepšení leteckého průmyslu jako celku," prohlásil Mark Palmer, ředitel divize veřejného sektoru platformy Google Cloud pro region EMEA.

Platforma Google Cloud a společnost Pangiam jsou světovými lídry v oblasti umělé inteligence. „Jsme rádi, že můžeme s oběma organizacemi navázat spolupráci na revolučním projektu, který zásadně ovlivnit bezpečnost našich cestujících a kolegů,“ uvedl provozní ředitel společnosti AGS Airports Ltd. Mark Johnston. „Letectví je odvětví, které nikdy nestojí na místě, a jako jedna z největších letištních skupin ve Velké Británii proto neustále hledáme nové způsoby, jak se přizpůsobit a rozvíjet. To platí zejména v případě zajišťování bezpečnosti a ochrany milionů cestujících, které každoročně přepravujeme. Žijeme v neustále se měnícím světě, ve kterém se průběžně objevují a rozvíjejí nové hrozby, a je proto nezbytné, abychom se i nadále přizpůsobovali a zaváděli nové technologie, které umožní bezpečnostním týmům v první linii zákazníkům lépe poskytovat bezproblémové, bezpečné a zabezpečené služby," dodal.

Projekt DARTMOUTH, pojmenovaný po výzkumném projektu umělé inteligence, realizovaném v Dartmouthu v roce 1956 , obecně považovaném za základní kámen v oblasti umělé inteligence, byl vyvíjen téměř rok, ale teprve dnes byla jeho příprava oznámena veřejně. Projekt DARTMOUTH zlepší úroveň kontroly zavazadel a zásilek a neobsahuje technologii rozpoznávání obličejů.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru