Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubické letiště zvažuje prodej budov, chce peníze na dostavbu terminálu

Mezinárodní civilní letiště Pardubicích v příštích letech patrně investuje do dostavby terminálu, parkování a fotovoltaiky. Peníze na terminál by mohlo získat prodejem budov.

14:21 / 9. února 2023
Pardubické letiště zvažuje prodej budov, chce peníze na dostavbu terminálui

Foto: aiport-pardubice.cz

Letiště má nový terminál od roku 2018 letiště, investici splácí. Kvůli úspoře nákladů není dosud hotové první patro. Investice za odhadovaných zhruba 80 milionů korun by znamenala vybudování nové odletové brány, toalet či zázemí pro zaměstnance.

"Díky tomu bude možné zvýšit komfort cestujících, personálu a samozřejmě i přepravní kapacitu. S kolegy jsme toho názoru, že potřebné peníze by letiště mělo získat prodejem některých méně využívaných budov a pozemků a tyto finance následně použít k zajištění svého rozvoje," řekl náměstek pardubického primátora Jana Hrabal.

Město má vytipované budovy v severní části letiště, konkrétně starý terminál a administrativní budovu. Na základě analýzy vedení společnosti radnice zvažuje prodej dalších nemovitostí v areálu, ideálně po částech. Provoz nevyužívaných či málo využívaných budov je ztrátový. "Nutné opravy by stály miliony korun. Chceme je nabídnout zájemcům, prodat je za nejvýhodnější ceny," řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Priority letiště projednají akcionáři příští týden, město vlastní dvě třetiny akcií, kraj má jednu třetinu. Kraj k tomu doporučuje zhotovit dopravní studii, případný rozvoj letiště bude mít vliv na okolí.

"Dostavba terminálu, zkvalitnění parkování i fotovoltaika v areálu nejsou projekty pouze na letošní rok, ale spíše roky. Pokud chceme areál rozvíjet, navyšovat počet linek, letů a odbavovat více lidí, tak musíme také počítat s tím, že se nám zvedne v území doprava a my musíme zavčas reagovat například modernizací silnic, vybudováním parkovacích míst a brát ohled na obyvatele," řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Kromě investic letiště připravuje v areálu projekt i soukromý investor. Letecká společnost AeroPartner má zájem o 5000 metrů čtverečních, které by měla v dlouhodobém pronájmu. Chce tam postavit hangár na opravu VIP letadel. Projekt je zhruba za půl miliardy korun.

"V hangáru by investor prováděl opravy i údržbu letadel, letiště by mělo zisk z pronájmu a poplatku za přílet a odlet letadel, která by do hangáru mířila," řekl Ivan Čech, ředitel společnosti East Bohemian Airport, která letiště provozuje.

V současné situaci se vedení letiště také zabývá možnými úsporami elektrické energie, proto chce v areálu instalovat fotovoltaické panely na střechy budov a na volných pozemcích. "Samozřejmě při zajištění bezpečných vzdáleností od ranveje a technického vybavení, a alespoň částečně tak být v tomto směru soběstační," řekl Čech.

Publikoval: Filip Červinka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru