Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj chce letos zahájit stavbu přivaděčů na první úseky dálnice D35

Pardubický kraj chce letos zahájit vlastní výstavbu přivaděčů na první dva úseky dálnice D35 v regionu včetně obchvatů obcí. Vybudovat chce novou silnici z Pardubic - Černé za Bory do Dašic a propojení silnice I/35 Rokytno - Býšť s D35.

17:27 / 11. května 2022
Pardubický kraj chce letos zahájit stavbu přivaděčů na první úseky dálnice D35i

Foto: ŘSD

Část dálnice Opatovice - Časy, která vede kolem Rokytna, byla uvedena do provozu koncem loňského roku, navazující úsek Časy - Ostrov má být otevřen letos 22. prosince. Začátek staveb přivaděčů se opožďuje, zatím se dokončují nebo teprve připravují archeologické průzkumy v trasách silnic.

"Příprava staveb je v běhu, není nám známa nějaká vážnější věc, která by cokoliv zastavila," řekl ČTK ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

U přivaděče Rokytno - Býšť by měl v červnu skončit záchranný archeologický výzkum, na nějž by měla navázala stavba obchvatu obou obcí. Smlouva s dodavatelem stavby je před podpisem, cena podle projektové dokumentace měla dosáhnout 259 milionů korun včetně DPH, práce by měly skončit v prosinci 2023.

Přivaděč z Pardubic za Dašice budou tvořit dvě samostatné stavby na silnici II/322, úsek z Černé za Bory do Dašic a z Dašic až po napojení na mimoúrovňovou křižovatku na D35. Příprava se vlekla kvůli jednáním s vlastníky pozemků, letos v lednu začalo územní řízení, zatím nebylo územní rozhodnutí vydáno. Archeologický průzkum by měl skončit tento rok, v roce 2023 by se měla začít vlastní výstavba. V nejbližší době by měla být vybrána stavební firma, celková cena se loni na podzim odhadovala až na 900 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Pardubicku připravuje v souvislosti se stavbou D35 také výstavbu obchvatu Sezemic. Stavba za téměř 700 milionů korun bez DPH by měla začít příští rok a skončit v roce 2025.

Na výstavbu přivaděčů a modernizaci silničního napojení na dálnici D35 Pardubickému kraji chybí více než miliarda korun. Stát na ně v minulosti v memorandu přislíbil 2,7 miliardy korun. Hejtmanství proto hledá úspory, některé stavby se také rozdělí na více částí. "Je to jedna velká neznámá, nikdo neví, jak se zdraží stavební práce. Budeme o navýšení vyjednávat s vládou, ale přesné podklady k tomu budeme mít až koncem roku," uvedl Němec. Podle něj je v současnosti nejisté, zda se náklady stavebních prací v dohledné době stabilizují, firmy se také zdráhají podávat nabídky v soutěžích na velké stavby, protože nemohou na delší dobu garantovat ceny.

Po celé délce D35 v regionu chce Pardubický kraj vybudovat více přivaděčů nebo modernizovaných silnic. Dálnice se zatím staví jen na Pardubicku, ostatní stavby proto nejsou v takové časové tísni. Oprava komunikace Litomyšl - Česká Třebová je již hotová, modernizace komunikace Litomyšl - Sloupnice - Ústí nad Orlicí se chystá ve dvou etapách. Nejnákladnější bude výstavba obchvatů Vysokého Mýta a Chocně s navazující modernizací silnic až do Žamberka. Jen náklady na obchvaty se dříve odhadovaly na dvě miliardy korun. Projekt je rozdělen na více etap, u většiny se připravují podklady pro územní řízení. Letos by se měl začít stavět úsek z Libchav do Rozsochy na Orlickoústecku.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru