Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj chce motivovat k využívání sdílených kol. Mohou se stát alternativou k automobilové dopravě

O podpoře provozu sdílených kol ve městech Pardubického kraje jednal hejtman Martin Netolický a náměstek pro oblast dopravy Michal Kortyš se zástupcem společnosti nextbike Czech Republic, s.r.o Lukášem Luňákem. Kraj by prostřednictvím dotačního titulu pomohl městům s náklady na provoz sdílených kol a občanům umožnil jízdu po dobu 15 minut zdarma.

14:26 / 24. října 2022
Pardubický kraj chce motivovat k využívání sdílených kol. Mohou se stát alternativou k automobilové dopravěi

Foto: www.pardubickykraj.cz

Služba sdílených kol podle Michala Kortyše zatím úspěšně funguje v Pardubicích, kde je k dispozici asi stovka kol ve čtyřiceti stanicích. „Chceme systém sdílených kol nabídnout i dalším městům v regionu vypsáním dotačního titulu. Města by potom mohla uzavřít smlouvu s jakýmkoliv provozovatelem služby sdílených kol či elektrokol a nabídnout občanům 15 minut jízdy zdarma,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy.

Systém je jednoduchý. Zájemci o službu se před použitím sdíleného kola zaregistrují do systému daného provozovatele tím, že vyplní potřebné údaje a mohou využít patnáctiminutovou jízdu zdarma. Povinností vrátit kolo do konkrétní stanice nevznikne problém s koly různě odstavenými na místech, kde blokují provoz vozidel nebo chodců.

„Myšlenka podpořit sdílenou mobilitu ve městech našeho kraji se nám velmi líbí, a to i s ohledem na to, že by občanům bylo umožněno využívat kola po dobu 15 minut zdarma, což je i podle statistiky jednoho z provozovatelů této služby vzdálenost, kterou využívají klienti v 90 procentech,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Automobilová doprava zatěžuje města v celém kraji, přičemž ve voze často sedí pouze jeden člověk. Sdílená kola by tak mohla ulevit ulicím i ovzduší „Věřím, že s finanční podporou od kraje by se mohlo jednat o zajímavou nabídku pro města, která chtějí motivovat svoje občany k ekologickému způsobu přepravy. Jsem přesvědčený, že pokud nabídneme lidem 15 minut jízdy zdarma, tak je to přesně ta doba, kterou ve většině měst potřebují k dopravě na autobus, vlak nebo do školy a do práce,“ vyjádřil přesvědčení Michal Kortyš a dodal: „Konkrétní umístění stanic s koly by si řešilo samo město, ale kraj by pomohl dotačním titulem s úhradou části nákladů. Konkrétní parametry dotačního titulu budeme nyní řešit, ale naším cílem je, abychom jej vyhlásili nejpozději na začátku roku.“

Sdílení kol, jinak také bikesharing, představuje systém půjčování jízdních kol, které si lze na jednom místě půjčit a na jiném vrátit. Tento systém funguje zejména ve městech k dopravě na krátkou vzdálenost a krátký čas. Existují ale i regionální systémy využívané v rámci turistiky. K vypůjčení kola je třeba mít nainstalovanou konkrétní aplikaci dle společnosti, která službu bikesharing poskytuje.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: www.pardubickykraj.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru