Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj chce zprovoznit lokomotivu z roku 1930

Pardubický kraj plánuje vybudovat železniční muzeum v Dolní Lipce, v návaznosti na to se snaží zajistit i exponáty. Hejtman Pardubického kraje už jednal s vedením Českých drah ohledně parní lokomotivy 310.922. Kraj by rád tuto lokomotivu nechal opravit a vrátit zpět na koleje.

16:57 / 30. listopadu 2022
Pardubický kraj chce zprovoznit lokomotivu z roku 1930i

Foto: Kraj chce vrátit do provozu lokomotivu 310.922. Zdroj: Pardubický kraj

V rámci probíhajících příprav na otevření nového železničního muzea v Dolní Lipce pokračují i jednání o zajištění exponátů. Hejtman Pardubického kraje už jednal s Národním technickým muzeem či Klubem historie kolejové dopravy v Kněževsi u Rakovníka. Dále proběhlo i jednání s vedením Českých drah, a to ohledně parní lokomotivy 310.922, která je aktuálně deponována v DKV Česká Třebová. Tato lokomotiva je momentálně od roku 2011 v neprovozuschopném stavu a kraj by ji chtěl společně s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku vrátit na koleje. Vozidlo by mohlo výt využíváno i v rámci pravidelných letních parních jízd.

„Postupně pokračujeme v přípravách na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce a vše směřujeme k tomu, abychom byli bezprostředně poté, co bude vypsána vhodná výzva v rámci přeshraničního programu INTERREG Česko – Polsko, schopni podat žádost. V tuto chvíli je předpokládaná hodnota záměru 62 milionů korun. Vzhledem k tomu, že jsme přesvědčeni, že naše žádost bude kvalitně připravena a bude úspěšná, chceme s dostatečným časovým předstihem jednat také o exponátech do tohoto muzea. Kromě strojů, které může poskytnout Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, jednáme také s dalšími partnery, mezi které patří samozřejmě také České dráhy. Ty mají v České Třebové deponovanou parní lokomotivu 310.922 z roku 1930, která je po nehodě z roku 2011 v neprovozuschopném stavu. Naším záměrem je získat tuto lokomotivu od Českých drah a udělat maximum k jejímu zprovoznění a využití na akcích pro veřejnost, a to včetně letních jízd parních vlaků,“ nastínil záměr kraje hejtman Martin Netolický.

Hejtman mluvil s vedením Českých drah a Michalem Bednářem z Muzea starých strojů a technologií v Žamberku také o významném výročí, které čeká železniční trať z Dolní Lipky do Hanušovic v příštím roce. „Provoz na trati z Dolní Lipky do Hanušovic byl zahájen 15. října 1873, což znamená, že si v příštím roce budeme připomínat 150 let této trati. Toto významné jubileum si budeme chtít zcela jednoznačně připomenout a připravit pro zájemce zajímavý program, a to včetně jízd parních vlaků či možností detailního seznámení se s připravovaným muzeem v Dolní Lipce,“ zakončil Netolický.

Muzeum v Dolní Lipce bude vybudováno s výrazným přispěním evropských dotací.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru