Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj chystá modernizaci silnice z Třemošnice na Čáslav

Pardubický kraj hledá zhotovitele více než 4 kilometry dlouhého úseku z Třemošnice do Ronova nad Doubravou. Předpokládaná hodnota zakázky je 196 milionů Kč, kraj ale doufá, že se mu podaří získat finanční prostředky z IROPu.

13:27 / 26. června 2023
Pardubický kraj chystá modernizaci silnice z Třemošnice na Čáslavi

Foto: Modernizace silnice se bude týkat i průtahu Ronova nad Doubravou. Zdroj: Pardubický kraj

Rada Pardubického kraje schválila na svém posledním zasedání vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele 4,3 km dlouhého úseku z Třemošnice až po konec Ronova nad Doubravou směrem na Čáslav. Jediným hodnotícím kritériem je nejnižší nabídková cena.

„V rámci prací budou kompletně vyfrézovány asfaltové vrstvy, obnovíme svislé a vodorovné dopravní značení, upravíme příkopy a zajistíme správné odvodnění komunikace. Součástí je také řešení náhradní výsadby. Předpokládané náklady podle aktualizované projektované dokumentace činí necelých 196 milionů korun včetně daně,“ informoval Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Modernizace silnice II/337 v úseku z Třemošnice směrem na Středočeský kraj proběhne od března 2024 do konce května 2025. „Délka stavebních prací je v případě této komunikace navržena jako pevná. Takto stanovený termín vychází z odborného posouzení možnosti zkrácení projektované doby výstavby, přičemž zohledňuje potřebnou zimní technologickou přestávku,“ řekl Roman Línek, náměstek hejtmana pro oblast investic.

Předpokladem pro zahájení stavebních prací na zmiňovaném úseku je získání dotačních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Vzhledem k finanční náročnosti celého projektu je pro nás podmínkou zahájení stavby získání dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Takto bychom mohli získat až 137 milionů korun,“ popsal Ladislav Valtr, radní pro evropské fondy a regionální rozvoj.

Další investice do silniční sítě

Pardubický kraj už v oblasti Třemošnice investuje i do jiných projektů za výrazné finanční pomoci evropských fondů.

„Postupně realizujeme čtyřetapovou modernizaci silnic v okolí Třemošnice, Seče a Trhové Kamenice. První stavbou, kterou jsme dokončili v roce 2020, byla komunikace II/343 z Trhové Kamenice do Vršova za 151 milionů korun. Na ni navazuje téměř osmikilometrový úsek z Vršova do Seče za necelých 158 milionů korun. V loňském roce jsme pak za 181 milionů korun včetně daně dokončili modernizaci silnice II/337 ze Seče do Třemošnice. Jedná se o osm kilometrů dlouhý úsek na trase Seč, Kraskov, Podhradí a Třemošnice, který končí na křižovatce se silnicí III/33741. V souhrnu všech čtyř úseků se jedná o částku dosahující téměř 700 milionů korun,“ zakončil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru