Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj obdrží 370 milionů Kč na opravy silnic

Pardubický kraj získá v příštím roce dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 370 milionů Kč. Peníze kraj využije na opravy, modernizace a výstavbu silnic II. a III. třídy. V plánech je i oprava mostů.

18:46 / 25. listopadu 2022
Pardubický kraj obdrží 370 milionů Kč na opravy silnici

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Státní fond dopravní infrastruktury udělí Pardubickému kraji částku 370 milionů Kč. „Je to částka, která nám v příštím roce pomůže opravit další komunikace nad rámec těch, které jsme měli v plánu. Seznam silnic, které budeme za peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury opravovat, v tuto chvíli finalizujeme. Už teď je ale jisté, že sem bude patřit modernizace silnice III/30523 ve Vraclavi, kde je očekávaná investice více než 27 milionů korun,“ uvedl Michal Kortyš, náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy.

Kraj má v plánu opravit i silnici v úseku Jablonné – Bystřec. Náklady na tento projekt činí více než 45 milionů Kč, z čehož se má v roce 2023 proinvestovat 18,5 milionu korun. Mezi další komunikace, které chce Pardubický kraj opravit patří silnice III/ 36810 v Lanškrouně za více než 16,5 milionu korun. Tato silnice se aktuálně nachází ve velmi špatném stavu.

V příštím roce kraj obdrží také 450 milionů korun na stavbu dálničních přivaděčů. „Tato částka je však nižší, než by bylo potřeba. Rozpočet na stavbu přivaděčů byl schválen v roce 2010, kdy byly ceny podstatně nižší, než jsou dnes. Schůzku s ministrem dopravy Martinem Kupkou máme naplánovanou na příští čtvrtek (1. prosince) a máme připravená i další témata. Chtěli bychom, aby nám stát umožnit přesouvat peníze určené na přivaděče tam, kde je vyšší cena stavby. Nyní je určena limitní částka na jednotlivou stavbu přivaděče. Druhým tématem je podpis Memoranda o spolupráci při přípravě a realizaci zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy na křížení silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji s důležitými železničními tratěmi a rušení železničních přejezdů na lokálních tratích ve prospěch zvýšení traťové rychlosti na 200 kilometrů v hodině v rámci nejdůležitější republikové trati,“ informoval náměstek.

Dotace by měly pokrýt i rekonstrukci a modernizaci dvou mostů. Jedná se o most Pavla Wonky nacházející se na důležitém dopravním uzlu města Pardubice a o most v Řečanech nad Labem. Řečanský most podlehne úpravám kvůli požadavkům Povodí Labe na bezpečnost povodňových průtoků či nutné šířky plavební dráhy. „Určitě se i dotkneme financování našich poničených silnic při stavbě dálnice v kraji,“ uzavřel Michal Kortyš.

Pardubický kraj má na příští rok naplánované opravy několika desítek silnic a mostů na komunikacích II. a III. třídy. Kraj poskytne na opravy ze svého rozpočtu cca 450 milionů Kč. Další potřebné finance pak získá právě z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru