Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj podporuje bikesharing

Obce z Pardubického kraje mají ještě více než 3 měsíce na to, aby podaly žádost o krajskou dotaci na podporu bikesharingu. Občané by díky tomu mohli mít prvních 15 minut jízdy zcela zdarma.

18:59 / 22. března 2023
Pardubický kraj podporuje bikesharingi

Foto: Podporou bikesharingu se obce snaží snížit i ekologické dopady automobilové dopravy. Zdroj: pixabay.com

V lednu letošního roku vypsal Pardubický kraj dotační program na podporu tzv. bikesharingu, tedy sdílení kol a elektrokol mezi uživateli. Jde o systém půjčování jízdních kol, které si lze na jednom místě vypůjčit a na jiném vrátit. O příspěvek mohou žádat obce s počtem obyvatel větším než 3 000. Zároveň se musí jednat o takové obce, ve kterých tento způsob dopravy není zatím provozován.

Pardubický kraj se tímto krokem snaží snížit dopady jízd autem. „Nadužívání individuální automobilové dopravy je problémem nejen velkých měst, ale i těch středně velkých. Často je problém s parkováním, příjezdy do centra, ale samozřejmě řešíme také znečištění ovzduší. Proto jsme se rozhodli, že připravíme dotační titul, který má motivovat obce k zavádění sdílené mobility za podmínek, které budou pro občany zajímavou alternativou ke standardním formám dopravy na kratší vzdálenosti,“ popsal Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

„Výše dotace činí 10 až 350 tisíc korun v závislosti na projektu, maximálně se jedná o 50 procent z celkové částky. O naši podporu mohou žádat obce se třemi tisíci a více obyvateli a finance lze použít pouze na úhradu nákladů spojených s provozem prvních patnácti minut sdílených kol a elektrokol. Tuto čtvrthodinu by neplatil občan, ale Pardubický kraj. Chceme tak podpořit udržitelnou mobilitu v obcích a nabídnout alternativy k cestování autem. Celkem máme vyčleněný milion korun a jsme zvědaví, jaký bude zájem radnic o tuto novinku,“ uvedl Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro dopravu.

Pardubický kraj se snaží pomáhat i v jiných oblastech dopravy. Do konce ledna bylo například možné podávat žádosti do programů na výstavbu cyklostezek a cyklotras, stejně tak se mohly obce pokusit získat finanční příspěvek na vybavení dětských dopravních hřišť.

Obce mohou své žádosti na podporu bikesharingu podávat do 30. června 2023.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru