Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj se obává škod na silnicích vzniklých při stavbě tunelu Dětřichov

Pardubický kraj se obává, že při výstavbě dálničního tunelu Dětřichov na budoucí dálnici D35 vzniknou na silnicích příliš velké škody. Tunel by se měl začít stavět do dvou let.

6:03 / 28. dubna 2022
Pardubický kraj se obává škod na silnicích vzniklých při stavbě tunelu Dětřichovi

Foto: ŘSD/ www.impuls.cz

Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana v tiskové zprávě uvedla, že hejtmanství bude od státu požadovat záruky, aby komunikace využívané stavbaři dostaly patřičnou péči.

"Při této stavbě dojde k enormnímu přesunu stavebních i vytěžených hmot. Máme obavy z toho, že dopravci budou využívat všech okolních silnic, ať už se jedná o silnice první, druhé či třetí třídy, nebo i účelových komunikací. Pardubický kraj bude od ministerstva dopravy požadovat záruky toho, že se silnicím dostane úprav před zahájením stavby a také oprav po jejím ukončení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

Podle něj jsou silnice v okolí budoucího tunelu velice úzké. Stavba tunelu bude pro řidiče využívající dotčené komunikace znamenat minimálně tři roky výrazného nepohodlí. "S ohledem na zkušenosti ze stavby předchozích úseků předpokládám, že silnice budou pokryté prachem a bahnem, a to nemluvím o zpomalení dopravy v okolí," dodal Kortyš.

Dálniční tunel Dětřichov na Svitavsku bude součástí úseku Opatovec – Staré Město na dálnici D35. S délkou čtyři kilometry se stane nejdelším v České republice. Tvořit jej mají dva tubusy. Každý z nich pojme dva jízdní pruhy s maximální povolenou rychlostí 100 kilometrů v hodině. Úsek mezi Opatovcem a Starým Městem s řadou mostů a několika tunely má měřit bezmála 17 kilometrů.

Při stavbě předchozích úseků dálnice D35 se často stávalo, že dopravci kromě komunikací, na nichž byli s krajem domluveni, využívali i další silnice. Ty potom zůstaly rozbité a bez nároku na opravy hrazené státem. Pardubický kraj už v roce 2020 vyčíslil škody způsobené na krajských silnicích v regionu na 2,8 miliardy korun včetně DPH. Správa a údržba silnic Pardubického kraje provedla před zahájením stavby dálnice snímání stavu silnic využívaných pro přivážení materiálu a odvoz zeminy. Stát z těchto škod uzná pravděpodobně jen část.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru