Otevřít menu
Doprava dnes
-

Paříž za dva roky citelně omezí průjezd centrem města

Paříž za dva roky citelně omezí průjezd městem. Plán má eliminovat přibližně polovinu denních jízd autem přes centrum francouzské metropole. Tento týden radnice představila podrobnosti plánu a hlavně datum. Omezení začne platit v roce 2024, kdy se v Paříži mají konat letní olympijské hry, informovala agentura Bloomberg.

9:31 / 20. února 2022
Paříž za dva roky citelně omezí průjezd centrem městai

Foto: hybrid.cz

Paříž se tak stane po Madridu teprve druhým velkým evropským městem s obdobným dopravním omezením. Zóna na obou březích Seiny bude mít rozlohu 14 kilometrů čtverečních a řidiči do ní budou moci vjet na nákup nebo na návštěvu. Bez omezení se v ní budou nadále pohybovat vozidla veřejné dopravy, místní obyvatelé, hoteloví hosté a osoby se zdravotním postižením.

Řidičům, kteří si přes centrum krátí průjezd městem, ale bude hrozit pokuta. Mohou ji dostat při namátkové policejní kontrole vozidel, která zónu opouštějí. Počítá se také s kamerovým monitorovacím systémem, který rozpozná registrační značku auta. Jízdy tohoto typu mají podle radnice značný vliv na dopravní zácpy a na množství emisí, neboť představují asi polovinu celkového objemu automobilových cest.

Třebaže se plán může jevit drasticky, je to mírnější postup proti autům v metropoli, než radnice pod vedením Anne Hidalgové původně plánovala. Dříve se totiž očekávalo, že přísnější pravidla budou platit už letos. Termín se odložil, aby město mohlo plán důkladně konzultovat s veřejností.

Starostové městských obvodů, na které se zóna vztahuje, jsou k plánu skeptičtí. Razantní postup radnice vůči autům kritizuje čím dál hlasitěji také veřejnost. K určité opatrnosti mohou vybízet i dřívější zkušenosti. Protože po roce 2016, kdy byla zřízena pěší zóna na nábřeží Seiny, kde dříve jezdilo velké množství aut, se zvýšila přetíženost okolních alternativních tras.
 

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru