Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pětina zaměstnanců moskevského letiště Šeremeťjevo zamířila na nucenou dovolenou!

Moskevské letiště Šeremeťjevo poslalo na nucenou dovolenou pětinu svých zaměstnanců. Budou pobírat dvě třetiny mzdy. Největší ruské letiště dále kvůli poklesu počtu cestujících vlivem sankcí zmrazilo další nábor pracovní síly. Informovala o tom agentura Reuters. 

10:12 / 22. března 2022
Pětina zaměstnanců moskevského letiště Šeremeťjevo zamířila na nucenou dovolenou!i

Foto: Moskevské letiště Šeremeťjevo (wikipedie).

V roce 2020 toto moskevské letiště a jeho dceřiné firmy zaměstnávaly 18.000 lidí. Spojené státy a Evropa v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu uzavřely svůj vzdušný prostor ruským leteckým společnostem. To Moskvu přimělo k obdobné odvetě. 

Sankce rovněž přerušily dodávky většiny letadel a náhradních dílů do Ruska i servis stávajících airbusů a boeingů. „Od 16. března byli někteří zaměstnanci Mezinárodního letiště Šeremeťjevo posláni na nucenou dovolenou,“ uvedla společnost a dodala, že jim budou vyplaceny dvě třetiny mzdy. Letiště 15. března uzavřelo dva terminály pro cestující a vyřadilo z provozu jednu vzletovou a přistávací dráhu. Zdůvodnilo to „vynucenými omezeními mezinárodní letecké dopravy“. Společnost také dočasně zmrazila všechny své investiční projekty.

Letiště přepraví ročně několik desítek milionů cestujících


Soukromá letecká společnost Ural Airlines, jeden z největších ruských dopravců, minulý týden obdobně oznámila, že byla nucena propustit část svých zaměstnanců.

Letiště Šeremeťjevo, jedno ze čtyř letišť obsluhujících ruskou metropoli, je největším letištěm v Rusku. Čítá šest terminálů pro cestující a má také dva terminály pro nákladní dopravu. Kapacitu zvýšila modernizace před mistrovstvím světa ve fotbale. V roce 2019 letiště podle dostupných údajů přepravilo bezmála 50 milionů cestujících, o rok později ale vlivem pandemie tento počet klesl na méně než 20 milionů.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Pětina zaměstnanců moskevského letiště Šeremeťjevo zamířila na nucenou dovolenou! Foto: Moskevské letiště Šeremeťjevo (wikipedie)..
zpět na články

inzerce

nahoru