Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pípni a jeď. Elektronické odbavování cestujících trhalo v brněnské MHD rekordy

Během září padly v Brně hned čtyři rekordy v počtu prodaných jednorázových jízdenek službou „Pípni a jeď!“. Elektronické odbavování cestujících překonalo další metu. Zmizely také každoroční fronty u přepážek. Zájem o papírové jízdenky klesá.

13:42 / 5. října 2022
Pípni a jeď. Elektronické odbavování cestujících trhalo v brněnské MHD rekordyi

Foto: www.sdp-cr.cz

Rekord v počtu zakoupených jízdenek službou „Pípni a jeď!“ padl ve středu 21. září, kdy cestující ve vozech brněnské MHD uskutečnili dohromady 48 373 transakcí. „Doposud jsme nejvíc jízdenek ve vozech prodali v devátém měsíci loňského roku. Letos v září jsme metu 44.653 transakcí překonali, a to hned čtyřikrát. Potvrzuje se, že jízdenky zakoupené bezkontaktně kartou přímo ve vozech se těší stále větší a větší oblibě. Od jejich zavedení jsme prostřednictvím služby „Pípni a jeď!“ prodali jízdenky za více než 300 milionů korun,“ informoval Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB).

Podle Víta Prýgla, vedoucího tarifního odboru DPMB, eviduje Dopravní podnik města Brna aktuálně 164 176 elektronických předplatních jízdenek. „Jen za měsíc září si jich lidé koupili téměř 62 000,“ řekl.

Díky elektronicky vydávaným šalinkartám zmizely i každoroční fronty u přepážek; na předprodejní místa DPMB chodí lidé pouze pro pomoc, když si neví rady s vyřízením elektronické předplatní jízdenky.

Papírové jízdenky využívá v současné době přes 30 % cestujících. Zájem o ně klesá a postupně dojde k jejich omezování.

Brněnský dopravní podnik zavedl elektronické odbavování cestujících v roce 2017. Cestující  si nejprve mohli koupit elektronickou šalinkartu. Před dvěma lety se služba rozšířila o elektronický nákup jednorázových jízdenek ve vozech MHD. Jednorázové jízdenky využívá 25 %  cestujících, 75 % potom upřednostňuje šalinkarty, jež jsou od letošního roku vydávány pouze elektronicky. Elektronická služba „Pípni a jeď!“ tvoří aktuálně 44 % z prodaných jednorázových jízdenek.

 

Publikovala: Petr Dejnožka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru