Otevřít menu
Doprava dnes
-

Plzeňský kraj a bavorské okresy se dohodly! Budou cestujícím uznávat přeshraniční celodenní jízdenky

V létě můžete cestovat z Plzeňského kraje do německých okresů Cham a Regen na vzájemně uznávaných jízdenkách. Plzeňský kraj a německá strana se na tomto shodly, že uznávání celodenního jízdného bude platit od 1. července. To bude platit jak na autobusových, tak železničních linkách provozovaných pod Waldbahn a Oberpfalzbahn.

9:55 / 22. června 2022
Plzeňský kraj a bavorské okresy se dohodly! Budou cestujícím uznávat přeshraniční celodenní jízdenkyi

Foto: Vlak Waldbahn. Zdroj: Laenderbahn.

Zvýšení počtů prázdninových turistů

To vše řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN), který dnes dohodu s oběma okresy podepsal. Podle něj to může zvýšit počty prázdninových turistů, jimž se zvýší komfort cestování. "Bude to platit od 1. července do 30. září ve vybraných vlacích na německém území a ve vybraných autobusech v Bavorsku neomezeně do konce letošního roku," uvedl Čížek.

V Plzeňském kraji jde o jízdenku Turista Plzeňskem a Bavorskem v rámci Integrované dopravy Plzeňského kraje, o jízdenku VLC Dopravního společenství okresu Cham a jízdenku Bayerwald-Ticket a GUTi Tarifního společenství Bayerwald-Ticket.

"Myslím, že tento pilotní projekt je docela průlom. Po dlouhých jednáních jsme se domluvili s Horním Falckem, i když to pro ně bylo složité, protože mají jinou konstrukci objednávání dopravy i jízdenek. Tam je za to zodpovědný dopravce a na to mají uzavřené soutěže. Takže se budou uznávat naše doklady i naše jízdenky z Plzeňského kraje, tedy toho celodenního Turistu, i v Německu na poměrně velké ploše," řekl Čížek. Podle něj s tím Plzeňský kraj začal před lety na dvou příhraničních linkách, kdy uznával Němcům, že mohou i do Čech. "V Německu je ale schvalování složité, protože to musí dotovat nějakým jiným způsobem, tak to udělali přechodně na tři měsíce a teď o prázdninách se to bude zkoušet," uvedl Čížek.

Plzeňský kraj předpokládá, že by podobný režim fungoval i v dalších letech

Plzeňský kraj předpokládá, že by podobný režim fungoval i v dalších letech, ale záleží na německé straně. "Ale už teď to je docela pěkná oblast v Německu, kterou půjde projet s českou jízdenkou," řekl hejtmanův náměstek. Podle něj jde hlavně o šumavské oblasti okresů Cham a Regen. Vymýšlelo se to tak, aby to mohly být jednodenní výlety logicky podle návazností na naše vlaky a linky, řekl.

Cena je podle Čížka shodná s jízdenkou po českém území. Jmenuje se Turista Plzeňskem a Bavorskem, nejvýhodnější je rodinná jízdenka. "Když někdo bude na Šumavě, tak na tuhle jízdenku se projede a pozná něco i v Německu," uvedl. Nebude platná pro rychlíky. Celodenní jízdenka bude stát 360 Kč. "Zakoupit ji bude možné standardně jako jakoukoli jinou jízdenku v našich autobusech nebo vybraných vlacích," uvedl náměstek.

Waldbahn je název vlaku na Regentalbahn (The Länderbahn) na trase Spoorlijnen Plattling - Bayerisch Eisenstein, Zwiesel - Grafenau a Zwiesel - Bodenmais. Tyto vlaky můžou vyjet hlavně na lesní železnice, přičemž slouží pro turisty. Oberpfalzbahn je značkou Länderbahn ve skupině Regentalbahn. Tato skupina provozuje regionální železniční dopravu v okolí Chamu a v tamním pohraničí na celkem třech tratích. Kromě toho provozuje linku z Marktredwitz do Regensburgu a také přeshraniční linku do Hofu přes Cheb v České republice.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru