Otevřít menu
Doprava dnes
-

Plzeňský kraj plánuje omezit nákladní dopravu v Nepomuku

V Plzeňském kraji došlo k rozhodnutí odlehčit nákladní dopravu z města Nepomuk. Na tomto kroku se bude podílet nejen kraj a samotné město, ale i společnost KLAUS TIMBER, výrobce palet a dřevěných obalů.

13:57 / 24. ledna 2023
Plzeňský kraj plánuje omezit nákladní dopravu v Nepomukui

Foto: Plzeňský kraj chce minimalizovat nákladní dopravu v městě Nepomuk. Zdroj: ŘSD ČR

Společnost KLAUS TIMBER je výrobcem jednorázových atypických dřevěných palet, europalet a dřevěných obalů v Plzeňském kraji. Dopravu svých výrobků zajišťuje v rámci celé Evropy. Letos v červnu chystá společnost navýšit svoji produkty, což s sebou přinese i náročnost na svoz řeziva, a tím pádem pohyb nákladních automobilů v dané lokalitě.

„Pro mne bylo odklonění nákladní dopravy směřující do a z průmyslové zóny, která projíždí celým Nepomukem a Dvorcem prioritou už v minulém volebním období. Máme rozjednanou stavbu ze silnice I/20 u Třebčic, a vzhledem k tomu, že firma, která tu sídlí, neustále expanduje a rozšiřuje výrobu, je potřeba situaci urychleně řešit,“ uvedl Vladimír Vokurka, starosta města Nepomuk.

Zhruba 6 tisíc automobilů projíždí denně v dané lokalitě po hlavní silnici, z toho téměř polovinu vozidel tvoří nákladní doprava.

Řešení sjezdu ze silnice I/20 i vybudování nového kolejiště

Město Nepomuk si nechalo vypracovat studii, která by měla výrazným způsobem odklonit nákladní dopravu z města. Tato studie se skládá ze tří projektů. První projekt je založen na řešení sjezdu ze silnice I/20, jenž by měl být realizován Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Druhý projekt by měl zajistit propojení tohoto sjezdu s Dvorcem. Uskutečnění tohoto plánu spadá pod Krajskou správou a údržbu silnic. Poslední projekt pak náleží Správě železnic a Českým drahám. K odklonu dopravy by totiž mělo přispět vybudování nového kolejiště v zastávce Nepomuk, jehož součástí je zrušení úrovňového přejezdu a vytvoření nového podjezdu k průmyslové zóně. Tyto stavební úpravy se jeví jako finančně nejnákladnější a bude zapotřebí na ně čerpat peníze z evropských fondů.

Plzeňský kraj se plánuje aktuálně zaměřit na výkup pozemků, aby příprava a realizace plánovaných dopravních staveb mohla být co nejrychleji zahájena. „Jednání mezi krajem a ŘSD, aby byly projekce a stavba sjezdu z I/20 co nejdříve zahájeny už probíhají. Rychlým výkupem pozemků je možné stavbu urychlit až o dva roky,“ informoval Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Kraj je v rámci řešení staveb ochoten vyjít co nejvíce naproti požadavkům a zájmům města Nepomuk.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Plzeňský kraj)

Plzeňský kraj plánuje omezit nákladní dopravu v Nepomuku Foto: Jednání o odklonění nákladní dopravy z města. Zdroj: Plzeňský kraj.
zpět na články

inzerce

nahoru