Otevřít menu
Doprava dnes
-

Po dvaceti letech posun. Silnice 35 z Turnova na Jičín by se měla začít stavět nejpozději v roce 2029

Dlouho diskutovaná silnice 35 mezi Turnovem a Jičínem přes Český ráj se znovu přiblížila ke své realizaci. V současné době to vypadá na stavbu nejpozději v kalendářním roce 2029.

8:40 / 9. ledna 2023
Po dvaceti letech posun. Silnice 35 z Turnova na Jičín by se měla začít stavět nejpozději v roce 2029

Původně byla v plánu čtyřproudá dálnice, vzhledem k intenzitě dopravy by ale nakonec měla mít silnice jen střídavě třetí pruh. "Je to komunikace, která zásadním způsobem ovlivní město Turnov a vlastně celý region Českého ráje a měla by navázat na komunikaci, která dorazí do Úlibic, tedy do blízkosti Jičína v roce 2028 a je stavěna z Hradce Králové. Je pro nás velmi důležité, aby se na této komunikaci dále pracovalo a nejen na ní, ale především na přivaděči Žernov - Zelený háj, který je spojen s touto silnicí," řekl turnovský starosta Tomáš Hocke.

"Přivaděč Žernov - Zelený háj významně odlehčí dopravě v centru Turnova a ve všech obcích, kterými teď procházejí alternativní trasy směrem na Lomnicko, Jilemnicko nebo Semilsko. Je to také důležité z pohledu zásobování stavby. Předpokládáme, že by v prvním pololetí letošního roku mohlo proběhnout veřejné projednání," doplnil liberecký hejtman Martin Půta. Přivaděč se podle něj zavázalo vyprojektovat a postavit ŘSD.

Přeložka silnice 35 mezi Turnovem a Úlibicemi by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého a dále do Pardubického a Jihomoravského kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Trasy byly původně tři, vybrána byla takzvaná severní, která z velké části kopíruje současnou silnici. Podle Ředitelství silnic a dálnic má už stavba přeložky platný posudek vlivu na životní prostředí EIA, prošla schválením centrální komise a nyní se dopracovává technická studie. Na navazující přivaděč do Semil zpracovávají dokumentaci pro EIA.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru