Otevřít menu
Doprava dnes
-

Po úterním kybernetickém útoku je web ŘSD částečně funkční

Web státní organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obnovil částečně svůj provoz. Včera odpoledne to zjistila ČTK. Webové stránky v úterý ochromil kybernetický útok. Server byl od té doby nedostupný anebo na něm nebyl žádný obsah.

7:58 / 23. května 2022
Po úterním kybernetickém útoku je web ŘSD částečně funkčníi

Foto: pixabay.com

Počátkem minulého týdne napadl počítačové systémy ŘSD software, který zašifroval data. Kybernetický útok byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni.

Ještě kolem sobotního poledne bylo na webu ŘSD pouze logo organizace a nápis "Omlouváme se, probíhá nahrávání obsahu." Včera odpoledne měla úvodní stránka původní podobu z období před útokem. Na webu ale nefungovaly sekce týkající se veřejných zakázek a technických předpisů.

Hackeři vedle webových stránek ŘSD napadli i server Dopravniinfo.cz. Na něm organizace zveřejňuje informace pro řidiče, například údaje o nehodách, uzavírkách silnic, hustotě provozu na hlavních tazích nebo záběry z bezpečnostních kamer. Server nefungoval ani včera odpoledne. Při pokusu o přístup stránka stále uváděla, že probíhá údržba a server je nedostupný.

ŘSD čelilo kybernetickému útoku minulý týden v úterý ráno. Od té doby organizace částečně zprovoznila asistenční linku pro řidiče 800 280 281. Zatím bez možnosti poskytování dopravních informací. Funkční je též Tender Arena, tedy elektronický nástroj pro administraci veřejných zakázek.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v pátek oznámil, že počítačové systém ŘSD napadl ransomware. Tak se označuje vyděračský program, jenž zašifruje data; za jejich odblokování pak požaduje výkupné. NÚKIB sdělil, že zná útočníka. Z taktických důvodů jej však nyní nezveřejní.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru