Otevřít menu
Doprava dnes
-

Po zimní přestávce znovu jezdí historické vlaky do Lednice

Desítky cestujících se o uplynulém víkendu mohly po zimní pauze svézt z Břeclavi do Lednice historickým motorovým vozem, kterému se přezdívá Hurvínek. Zdejší trať, kde už dávno pravidelné vlaky nejezdí, vždy na jaře ožije turistickými spoji.

11:25 / 2. května 2022
Po zimní přestávce znovu jezdí historické vlaky do Lednicei

Foto: cd.cz

Jezdit letos budou až do 10. září, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Lidé je využívají buď jen k tomu, aby se projeli 70 let starým vlakem, nebo k návštěvě Lednice a Lednicko-valtického areálu.

Jezdí se vždy o víkendech a také o svátcích a letos jsou v plánu i dvě parní jízdy, kdy motorový vlak nahradí souprava složená z lokomotivy zvané Skaličák a z meziválečných vozů zvaných Rybáky a historického restauračního vozu. První se uskuteční za tři týdny 21. května a druhá poslední den provozu 10. září. Každý den provozu jsou v jízdním řádu čtyři páry spojů. "Ve dnech, kdy pojede parní vlak, mohou zájemci jízdu spojit ještě s cestou historickým autobusem Praga RND po Lednici," doplnila Rajnochová. Lidé za jízdenku v motorovém vlaku zaplatí 40 korun, za stejnou cenu si mohou přepravit i kolo.

Zajímavostí tratě je i nádražní budova v Lednici, která vznikla v roce 1901. Lichtenštejnové ji nechali postavit z glazovaných cihel, které se vyráběly v jejich cihelně v nedaleké Poštorné.

Od května většinou začíná nejen na jižní Moravě sezona nostalgických vlaků, na nichž jezdí staré motorové lokomotivy, motorové vozy a nejoblíbenější jsou vlaky tažené parními lokomotivami. Seznam akcí lze najít na webu www.cdnostalgie.cz, ale řadu vlaků vypravují i různé spolky, které se o historická vozidla starají.
 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru