Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pod Šafaříkovým mlýnem v Nymburce bude stát nové přístaviště osobních lodí

Na pravém břehu Labe pod Šafaříkovým mlýnem v Nymburce byly zahájeny stavební práce na novém veřejném přístavišti pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou určený pro velké osobní lodě vyjde na 11 milionů korun bez DPH. Dokončení se plánuje na říjen.

13:06 / 15. července 2022
Pod Šafaříkovým mlýnem v Nymburce bude stát nové přístaviště osobních lodíi

Foto: Vizualizace budoucí podoby přístaviště pro osobní lodě (zdroj: nymbursky.denik.cz)

Nové přístaviště pro velké lodě vytvoří ocelový plovoucí můstek o rozměrech devět krát čtyři metry s přístupovou lávkou v délce 8,5 metru.  Dvě úrovně mola poskytnou pohodlný nástup. „Můstek se bude pohybovat na hladině, a tudíž ho nebude nutné uklízet při velké vodě," uvedl Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest.

V současné době v místě budoucího přístaviště vrtají stroje mikropiloty pro základy bloků. K nim dělníci v srpnu ukotví ocelové plovoucí molo.

Po dokončení bude můstek vybaven elektro rozvaděčem společně s čtečkou uživatelských karet a dvojicí zásuvek (230 a 400 V), připojením na vodu a osvětlením. Nebude chybět zabezpečení kamerovým systémem, informační značení a záchranné prvky.

Ředitel ŘVC se domnívá, že o využití přístaviště bude zájem, třeba ze strany zahraničních společností.

Před samotnou výstavbou byla provedena marketingová studie. Na tomto úseku Labe se podle ředitelství vytváří předpoklad rozvoje vodního turismu a zavedení pravidelných lodních linek, jaké fungují například v Ústeckém kraji.

V Nymburce také brzy začne výstavba přístaviště pro malá plavidla, které se bude nacházet na vodní ploše mezi hradbami a Špičkou. Obě přístaviště budou připravena na sezonu 2023.

V letošním roce se již podařilo zprovoznit přístav v Děčíně a začaly práce v Litoměřicích. Další projekty na Labi připravuje ŘVC v Mělníku, Roudnici, Čelákovicích, Kolíně a také na Vltavě v Davli.

Nymburské přístaviště bude sloužit podobně jako další veřejná přístaviště budovaná ŘVC v Poděbradech, Kolíně, Čelákovicích a Brandýse nad Labem jako zastávka osobních lodí s bezbariérovým nástupem a výstupem cestujících.

V budoucnu by měla vzniknout přístaviště osobních lodí například v Lysé, Kostelci nad Labem či v Neratovicích. Ta se ale ještě projektují.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK, nymbursky.denik.cz )

zpět na články

inzerce

nahoru