Otevřít menu
Doprava dnes
-

Poděbrady řeší problém s parkováním. Přibudou desítky parkovacích míst

V Poděbradech dojde k velkým úpravám. Město si totiž nechalo zpracovat studii možností, která navrhuje parkovací místa a jednosměrný provoz na řadě míst ve městě. Úpravy předběžně vyjdou na desítky milionů korun, město bude pro některé z nich usilovat o dotace.

14:54 / 26. ledna 2023
Poděbrady řeší problém s parkováním. Přibudou desítky parkovacích míst

Ve městě, které má zhruba 14.000 obyvatel, je podle Červinky asi 3000 veřejných míst na parkování a odhadem 9000 aut. Problém nedostatečného prostoru pro parkování má pomoci vyřešit i studie na zklidnění dopravy. Podle starosty je ale jen návrhem, město bude jednotlivé akce posuzovat. "První z těch akcí, kterou chceme rozjet co nejdříve, je ulice Studentská, její celé zjednosměrnění," řekl starosta Jaroslav Červinka. V ulici je gymnázium, mateřská škola, poblíž dvě poděbradské základní školy. Úpravy mají zklidnit dopravu na místě, kde chodí hlavně velké množství dětí, počítá se i s cyklostezkou. Na uvolněném pruhu by mělo podle odhadu přibýt zhruba 50 parkovacích míst.

Změny se plánují i v ulici Dr. Horákové, kde má dlažební kostky nahradit asfaltový povrch, jednosměrný provoz ale podle starosty policie nepovolila. "Zadává se projektová dokumentace, jak to tam upravit a jak tam vymyslet potřebnou modrou zónu, protože modré zóny nám úplně vyřešily dopravu v klidu," řekl starosta. Na stavební práce odhadované na 20 milionů korun bude město zřejmě žádat o dotace.

Převedení některých ulic do jednosměrného provozu se chystá i pro část Žižkova, zřejmě po celé délce Budovcovy ulice. Na jejím konci počítá město s vybudováním nového parkoviště, což si podle Červinky vyžádá změnu územního plánu. Město zváží, zda má jít pouze o parkovací plochu, nebo parkovací dům. "Vzhledem k cenám pozemků se logicky nabízí dvě nebo tři podlaží," doplnil Červinka. Záležet podle něj ale bude na finančních možnostech.

Radnice do budoucna počítá i s vybudováním parkoviště u nádraží pod nadjezdem, kde by mělo vzniknout až 80 parkovacích míst. "Je to poměrně daleko, projekt je hotový, probíhá kolečko dotčených orgánů," řekl Červinka. Stavba by podle něj mohla začít během několika měsíců.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru