Otevřít menu
Doprava dnes
-

Podle odhadů snížilo Letiště Praha ztrátu na zhruba miliardu korun

Letiště Praha podle předběžných odhadů skončilo v loňském roce ve ztrátě přes miliardu korun. Předloni dosahovala celková ztráta skupiny k 2,3 miliardám korun. Loňský obrat letiště by se pak měl pohybovat meziročně asi o dvě miliardy méně, tedy kolem 3,2 miliardy korun. Pro server e15.cz to v rozhovoru řekl šéf pražského letiště Jiří Pos. Letiště v minulém roce odbavilo skoro 4,4 milionu cestujících, což je sice v meziročním srovnání o pětinu více, avšak stále nedosahuje takové úrovně jako před vypuknutím pandemie koronaviru.

17:51 / 2. února 2022
Podle odhadů snížilo Letiště Praha ztrátu na zhruba miliardu koruni

Foto: pixabay.com

Před pandemickou krizí v roce 2019 vykazovalo Letiště Praha zisk přes 2,7 miliardy korun a obrat přibližně 11,5 miliardy Kč. Konečná čísla hospodaření za rok 2021 bude mít společnost k dispozici až za několik měsíců. Tradičně vysoké odpisy jsou hlavním důvodem více než miliardové loňské ztráty. Naopak stamilionovou hranici loni mírně překonal provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA), letos má narůst k jedné miliardě korun.

Podle Pose by mělo docházet k postupnému zlepšování situace, ztrátu ale letiště očekává i letos. Ta by dle současných předpokladů měla letos činit zhruba 400 milionů korun, obrat by potom měl vzrůst asi na 4,6 miliardy korun. Jiří Pos také uvedl, že k zisku by se letiště mělo vrátit až v příštím roce.

„Náš optimismus vychází z jednání s leteckými společnostmi a jejich poptávky po slotech (časech pro vzlet či přistání – pozn. red.). Většina společností se vrací k předcovidovým kapacitám. Zatím všichni věří, že omikron pomine a od letního letového řádu – tedy od dubna – se letectví vrátí k růstu,“ sdělil Pos.

Proto také letiště Václava Havla nabírá nové zaměstnance (některé na zkrácené úvazky). Navýšení zaměstnanců se má týkat například bezpečnostních kontrol.

Letiště počítá s řadou obnovených linek v letním letovém řádu. Mezi ně patří také po dvou letech obnovená linka do USA od aerolinek United a Delta do New Yorku. Příznivý je rovněž vývoj jednání o nových linkách do Saúdské Arábie a Kuvajtu. Na podzim by se mohlo vrátit i spojení do Soulu od Korean Air. V jednání je též zahájení přímých letů z Prahy do Vietnamu, jenž byly dopravcem Bamboo Airways kvůli pandemii odloženy.

Vzhledem k nárůstu provozu plánuje i několik investic. V letošním i příštím roce počítá s investičním limitem 1,5 miliardy korun, ty budou směřovat hlavně na opravy a údržbu techniky.

Vloni vypravilo letiště Václava Havla v Praze 4,38 milionu cestujících. Před vypuknutím koronavirové krize v roce 2019 to bylo přes 17,8 milionu pasažérů. V loňském roce létala letadla z Prahy do 138 destinací. Letos se je očekáván postupný růst provozu. Cílem vedení je odbavit kolem 8,6 milionu cestujících za celý rok.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: www.e15.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru