Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pokuty v MHD se vyplatí uhradit rovnou na místě

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice každoročně eviduje 6 až 8 tisíc černých pasažérů. Postupně však přibývá těch, kteří pokutu platí rovnou na místě. Stále častěji se také platí prostřednictvím bankovní karty.

19:21 / 20. února 2023
Pokuty v MHD se vyplatí uhradit rovnou na místěi

Foto: V Ostravě klesá počet černých pasažérů. Zdroj: SDP ČR

Revizoři působící ve vozidlech MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) zachytili minulý rok přes 6 tisíc cestujících bez platného jízdního dokladu. Zhruba 2 a půl tisíce z nich zaplatili pokutu ve výši 500 Kč rovnou na místě. Sice zatím převládá platba v hotovosti, čím dál více cestujících se ale přiklání k platbě kartou prostřednictvím bankovního terminálu. Pokud cestující odmítnou zaplatit na místě, je s nimi sepsána tzv. hlášenka a pokutu musí uhradit do 10 dnů v sídle DSZO, ale už ve dvojnásobné výši. V případě, že musí dopravní podnik částku vymáhat po termínu, základní částka přirážky zvyšuje pokutu na 1 500 Kč. Za dodatečně předloženou zapomenutou časovou jízdenku zaplatí cestující ovšem jen 100 korun.

„Nejde nám o to cestující nějak trestat a způsobovat jim finanční problémy, ale dosáhnout stavu, kdy si budou všichni jízdenku kupovat. Proto také zaměstnáváme i pracovníky přepravní kontroly a každodenně je vysíláme do terénu, aby lidé neztratili povědomí o možnosti kontroly i riziku sankce a na svou povinnost opatřit si jízdenku nezapomínali,“ uvedl Josef Kocháň, ředitel DSZO.

Počet cestujících bez platného jízdního dokladu v posledních třech letech klesá, přestože počet přepravených cestujících se zvedl. „Na poklesu počtu cestujících zjištěných bez platného jízdního dokladu se pravděpodobně projevilo i zvýšení přirážky od roku 2021. A na zvýšenou ochotu černých pasažérů zaplatit 500 korun hned na místě má nepochybně vliv i skutečnost, že při dodatečné platbě na pokladně DSZO je to přijde nejméně na dvojnásobek,“ informoval Milan Máčala, vedoucí přepravní kontroly.

Revizoři dopravního podniku se vydávají „do akce“ po celý týden v denních i nočních hodinách a snaží se monitorovat všechny sítě MHD.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru