Otevřít menu
Doprava dnes
-

Policie ČR zdvojnásobila kapacitu odbavování kamionů na hraničním přechodu Lanžhot – Kúty

Policie ČR od včerejší 22. hodiny zdvojnásobila kapacitu odbavení nákladních vozidel na hraničním přechodu Lanžhot - Kúty mezi Českou a Slovenskou republikou. Ministerstvo dopravy si od tohoto opatření slibuje zkrácení kolon kamionů a zabránění blokády dálnice D2.

16:27 / 7. listopadu 2022
Policie ČR zdvojnásobila kapacitu odbavování kamionů na hraničním přechodu Lanžhot – Kútyi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: mdcr.cz

Na zdvojnásobení kapacit odbavování nákladních vozidel na vytíženém hraničním přechodu se domluvili ministr dopravy Martin Kupka, policejní prezident Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a zástupci sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

„Potřebujeme zdvojnásobit kapacitu odbavování kamionů při hraničních kontrolách, které byly zavedeny kvůli ochraně před nelegální migrací. Reagujeme tím také na vyjádření sdružení slovenských dopravců, kteří kvůli probíhajícím kontrolám a čekacím dobám hrozí od začátku příštího týdne blokací dálnice,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. „Věřím, že ohlášené opatření pomůže zkrátit kolony a dopravci nebudou dálnici D2 na hranicích blokovat,“ dodal ministr Kupka s tím, že o chystaném opatření již informoval i slovenského ministra dopravy Andreje Doležala.

Přes víkend provedlo Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Policií ČR dopravně-inženýrskou úpravu značení na dálnici D2.

Dočasné kontroly na hranicích byly zavedeny koncem letošního září z důvodu zvýšeného přílivu migrantů, především pak Syřanů. Ti využívají Českou republiku jako tranzitní zemi, přes kterou chtějí pokračovat do dalších států Evropské unie.

Policejní kontroly by měly trvat do 12. prosince. Původně se s kontrolami počítalo do 8. října, následně byly prodlouženy o 20 dní a minulý týden o dalších 45 dní.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: MD ČR, ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru