Otevřít menu
Doprava dnes
-

Policie rozšířila vozový park zabaveným Ferrari! Vozidlo bude nasazováno proti nejagresivnějším řidičům

25. července začal svou službu nový speciál v barevném provedení Policie České republiky – Ferrari F 142 – 458 Italia. Dříve sloužil pachatelům trestné činnosti, nyní bude chránit české silnice.

8:37 / 26. července 2022
Policie rozšířila vozový park zabaveným Ferrari! Vozidlo bude nasazováno proti nejagresivnějším řidičůmi

Foto: Ferrari F142-458 Italia (zdroj: Policie ČR).

Vozidlo bude nasazeno proti těm nejagresivnějším řidičům českých dálnic, při pronásledování odcizených vozidel nebo při dohledu v místech hlášených tuningových akcí. Ferrari dokonce není ani tím nejhodnotnějším či nejvíce raritním vozidlem, které bylo zajištěno. Jen v předešlém roce zabavila policie ČR necelých 900 vozidel, z nichž drtivá většina je následně prodána a z výnosů je pak saturována pachatelem způsobená škoda. 

Některá vozidla si policie ponechává pro plnění služebních úkolů. Zabavených vozidel, která pocházela z trestné činnosti, má ve službě stovky a slouží k potírání závažné trestné činnosti po celé České republice. Nejedná se však o tak luxusní vozy, jakým je Ferrari. „Vozidlo bude sloužit na celorepublikovém útvaru a počítáme s jeho nasazením proti těm nejagresivnějším pirátům českých silnic. Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí. Škála úkolů, které vozidlo bude plnit, je skutečně široká,“ uvádí ředitel služby dopravní policie plk. Jiří Zlý.

Luxusní vozidlo dohlédne na ilegální závody a další

Obdobná vozidla jako Ferrari F 142 – 458 Itali jsou využívána i zahraničními bezpečnostními sbory v Itálii, Německu nebo Velká Británii. Vozidlo bude využíváno Speciálním oddělením dohledu Čechy s celorepublikovou působností a řízeno jen speciálně vyškolenými policisty. Vozidlo bude využíváno při boji s mezinárodními ilegálními závody – hlášených je cca 30 závodů tohoto druhu ročně (2019, pak byl COVID), které mají trasu i přes území ČR. V těchto případech se jedná o obdobná vozidla s extrémním výkonem, kterým nemohou plně konkurovat běžná hlídková vozidla.

Ferrari také bude sloužit při dohledu v místech hlášených tuningových srazů, při pátrání po odcizených vozidlech, při preventivní působení a dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na dálnicích a pro preventivní aktivity a prezentaci práce Policie ČR.

 

Autor: Filip Červinka (Zdroj: Policie ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru