Otevřít menu
Doprava dnes
-

Policie se zaměřuje na řidiče, kteří jezdí zbytečně v levém jízdním pruhu

Dopravní policie se čím dál více zaměřuje na víceproudé komunikace a kontroluje správné užití řidičů jízdních pruhů. Policie kontrolovala v září a říjnu dálnice ve středních Čechách a rychlostní silnici na Opavsku. 

13:19 / 20. října 2021
Policie se zaměřuje na řidiče, kteří jezdí zbytečně v levém jízdním pruhu

Během tří hodin odhalili policisté 86 řidičů, kteří se dopustili přestupku a jeli zbytečně v levém jízdním pruhu.Vedle nedodržování bezpečné vzdálenosti je to další ze specifik českých řidičů: zbytečná jízda v prostředním nebo levém pruhu dálnice. A časté výmluvy typu rozbitá cesta nebo větší pocit bezpečí jsou tu zbytečné.

Neodůvodněná jízda v levém pruhu brzdí provoz a narušuje tím pádem i jeho plynulost. Může ohrozit i ostatní řidiče a přes proto se policisté na dálnici zaměřili na „levoproudaře“. V polovině září si policie vzala pod „drobnohled“ úsek rychlostní silnice I/11 na Opavsku. Výsledky kontroly jsou zarážející, protože během přibližně tří hodin policie nasbírala 86 přestupků. 

Akce ve středních Čechách: Policisté odhalili 97 případů přestupkového jednání


Policisté za pomoci speciální techniky opavských dopravních policistů včetně letecké služby řešili zmiňované přestupky s řidiči přímo na místě blokově, nebo je odeslali do správní komise Odboru dopravy příslušného Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření.

K podobné akci police došlo 5. října na středočeských dálnicích. „Konkrétně se jednalo a dálnice D1, D4, D5, D7, D8, D10 a D11. Speciální kontrola byla zaměřená především na dodržování bezpečné vzdálenosti, jízdy v jízdních pruzích, zákazu předjíždění nebo předjíždění zprava. Policisté odhalili 97 případů přestupkového jednání a na pokutách vybrali 64 tisíc korun,“ zhodnotil akci policejní mluvčí Pavel Truxa, který pro web iDnes.cz dodal: „Celkem 11 řidičů nejelo mimo obec v pravém jízdním pruhu, tak jak jim to ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích.“

Povinnost jízdy v pravém pruhu ukládá motoristům zákon


Řada českých řidičů si povinnost jezdit na víceproudých silnicích mimo obec vpravo často neuvědomuje. Jiní se v levém jízdním pruhu či uprostřed drží ze zvyku či z pohodlnosti, aby nemuseli tak často manévrovat. Časté jsou výmluvy na to, že pravý pruh je rozbitý a ničí auta, že jízda v prostředním pruhu je bezpečnější, že v levém pruhu jezdí všichni. 

Povinnost jízdy v pravém pruhu ukládá motoristům přímo zákon! Policie proto dálnice a rychlostní silnice pravidelně kontroluje. Často se zaměřuje i na dálniční úsek se třemi jízdními pruhy mezi Prahou a Mirošovicemi.

Jak to udělat správně

  • Správné je jet v pravém pruhu a ostatní pruhy používat jen na předjíždění, objíždění a odbočování.
  • Po předjetí jiného auta je pro zajištění plynulosti provozu nutné opětovné zařazení do pravého pruhu. Jinak je omezena propustnost dané silnice a provoz není plynulý tak, jak by mohl.
  • Při přejíždění z pruhu do pruhu musí řidič používat blinkry.
  • Při přejíždějí do pruhu z obou stran, tj. např. když dvě auta přejíždějí z levého a pravého pruhu do prostředního nebo při společném odbočovacím a připojovacím pruhu, má přednost to „zprava“ (platí zde pravidlo pravé ruky).
  • Za bezdůvodnou jízdu v jiném, než pravém jízdním pruhu hrozí pokuta 2 tisíce korun.
  • Za ohrožení jiného účastníka silničního provozu při přejíždění do jiného pruhu pokuta a navíc 5 bodů do rejstříku řidiče.

Zdroj: www.bezpecnecesty.cz

 

Autor: Bc. Filip Červinka

Zdroj fotek: www.bezpecnecesty.cz

Policie se zaměřuje na řidiče, kteří jezdí zbytečně v levém jízdním pruhu .
zpět na články

inzerce

nahoru