Otevřít menu
Doprava dnes
-

Poničení silnice v Hradci nad Svitavou kvůli stavbě obchvatu Svitav. Pardubický kraj řeší s ŘSD opravu

Při budování obchvatu Svitav došlo k poškození objízdné trasy přes Hradec nad Svitavou. Poničení vozovky způsobila především kamionová doprava. O rekonstrukci komunikace jednal hejtman Pardubického kraje se starostou města.

11:33 / 17. ledna 2023
Poničení silnice v Hradci nad Svitavou kvůli stavbě obchvatu Svitav. Pardubický kraj řeší s ŘSD opravui

Foto: Pardubický kraj jedná o rekonstrukci silnice, která byla poničena při výstavbě obchvatu Svitav. Zdroj: Pardubický kraj

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se minulý týden sešel se starostou obce Hradec nad Svitavou především kvůli tomu, aby projednali rekonstrukci komunikace III/3665. Tato silnice prochází Hradcem od obecního úřadu směrem na Svitavy. Zmíněná vozovka sloužila v čase výstavby obchvatu Svitav jako objízdná trasa, bohužel byla v době užívání značně poškozena projíždějící kamionovou dopravou. Pardubický kraj nyní řeší způsob oprav a financování po ukončení budování obchvatu.

„Naše krajská silnice III/3665 procházející obcí od obecního úřadu směrem na Svitavy sloužila do konce listopadu jako objízdná trasa při budování obchvatu Svitav. Vzhledem k tomu, že tato silnice nebyla nikdy stavěna na takto intenzivní kamionovou dopravu, je na mnoha místech patrné silné poškození, které zcela jednoznačně vzniklo právě vedením objížďky. V letošním roce bude zpracována diagnostika předmětného více jak tři kilometry dlouhého úseku silnice a paralelně s tím budeme jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic o způsobu financování. Samotná oprava by měla přijít na řadu v průběhu roku 2024. Následně bude stávající silnice III/3665 přeřazena do kategorie silnic druhé třídy, a to na II/366,“ uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Řidiči by obchvat Svitav mohli začít využívat na jaře příštího roku. Téměř desetikilometrový obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu ze Svitav, Lačnova i Hradce nad Svitavou, čímž se výrazně zlepší životní podmínky místních obyvatel a sníží se riziko nehod chodců i cyklistů. Dále by mělo dojít k poklesu imisní zátěže a hluku. Kraj si od tohoto kroku také slibuje větší plynulost a bezpečnost dopravy. Celkové náklady na stavbu se odhadují na 787 Kč bez DPH.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru