Otevřít menu
Doprava dnes
-

Poslední část obchvatu Třince chce ŘSD otevřít letos alespoň v omezeném provozu

Alespoň v omezeném provozu by Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chtělo ještě letos otevřít poslední část obchvatu Třince na Frýdecko-Místecku. Od počátku provázejí stavbu silnice I/68 mezi třineckou částí Nebory a Třanovicemi komplikace a zpožďuje se. Novinářům to sdělil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

 

15:22 / 7. května 2022
Poslední část obchvatu Třince chce ŘSD otevřít letos alespoň v omezeném provozui

Foto: Deník / Kubiesová Klára

"Ta stavba se potýká od začátku s poměrně komplikovanými problémy, s projektovou dokumentací a s technickým řešením mostů, kde jsme museli přepočítat mosty podle evropských norem a eurokódů," uvedl Mátl. Stavbu zároveň provází komplikované upevňování násypů. To stavební práce prodlužuje. Původně se podle něj předpokládaly mnohem kratší termíny.

"Proto hledáme se zhotovitelem opatření, kterými bychom dokázali najít cestu k tomu, abychom v letošním roce zprovoznili tuto stavbu aspoň v polovičním profilu. Sice v režimu 1+1, ale dostali bychom řidiče ze zastavěných míst obcí na novou komunikaci. Teď po složitých diskuzích jsme našli taková technická řešení, kterými dokážeme stavbu zvládnout tak, abychom někdy ke konci letošního roku opravdu mohli vozidla na tento úsek pustit," vysvětlil Mátl.

Podle Mátla ale mimo jiné záleží i na tom, zda bude v létě příznivé počasí. To může stavbu také ovlivnit. Její časový plán je totiž velice napjatý. Poslední úsek třineckého obchvatu by mohl být podle ředitele ŘSD dokončen a otevřen pro plný provoz, tedy se dvěma jízdními pásy, někdy příští rok v létě.

Stavba měla vyjít na přibližně 2,1 miliardy korun bez DPH. Mátl uvedl, že zdržení bude mít dopad i na cenu stavby;  podle něj v řádu milionů korun. S ohledem na celkové náklady to nebude nic zásadního.

Budovaná silnice je dlouhá zhruba 5,4 kilometru. Jedná se o poslední částí obchvatu Třince. V Třanovicích se napojí jeho už zprovozněné úseky (silnici I/11) na dálnici D48. Již dříve byl dokončen obchvat ve dvou úsecích Nebory - Oldřichovice a Oldřichovice - Bystřice.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru