Otevřít menu
Doprava dnes
-

Praha bude moci díky novele lépe odtahovat vraky a odstavená vozidla

Praha plánuje změnu, díky které bude moci Správa služeb hlavního města Prahy (SSHMP) odtahovat vraky a dlouhodobě odstavená vozidla i z komunikací, které nevlastní město. Dnes o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Úpravu od ledna letošního roku umožnila novela zákona. Městští radní v pondělí schválili nutnou úpravu zřizovací listiny SSHMP, o které ještě budou hlasovat zastupitelé.

7:32 / 16. února 2022
Praha bude moci díky novele lépe odtahovat vraky a odstavená vozidlai

Foto: praha.eu

"Doteď byl problém v tom, že pokud měla nějaká část komunikace v rámci Prahy jiného vlastníka, nemohli jsme vrak legálně odstranit," uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Dodal, že úprava pomůže například v Běchovicích, kde vraky kamionů a aut odstavených na soukromé cestě blokují přístup do průmyslového areálu a v autech žijí lidé bez přístřeší.

Komplikované odstraňování vraků bylo v minulosti v metropoli diskutovaným tématem. Situaci zlepšila novela zákona, která vstoupila v platnost na jaře roku 2020 a která umožnila kromě zjevně nepojízdných vraků odtahovat také vozidla, která nemají déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Počet odtahů vozů dlouhodobě blokujících komunikace v metropoli se díky tomu podle dřívějších informací výrazně zvýšil.

Odtahy v metropoli zajišťuje SSHMP. Provozovatel automobilu s déle než půl roku propadlou STK je nejprve vyzván k tomu, aby vozidlo podrobil technické prohlídce, nebo jej odstavil na jiné místo. Pokud dva měsíce nereaguje, je vůz na náklady města odstraněn. Provozovatel také dostane informaci, kde si může automobil vyzvednout. V případě, že by o vozidlo nejevil zájem, vlastník komunikace je může vydražit nebo zlikvidovat. U vraků to funguje podobně.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru