Otevřít menu
Doprava dnes
-

Praha připomíná motorkářům jízdu ve vyhrazených jízdních pruzích

Řidiči motocyklů mohou nově v Praze jezdit ve vyhrazených pruzích. Technická správa hlavního města takto zatím označila 95 % pruhů, u zbylých ještě probíhá rekonstrukce. Úprava jízd v pruzích se týká také vozidel taxi, která mohou vyhrazené pruhy používat pouze v případě, kdy vezou zákazníka.

17:34 / 24. června 2023
Praha připomíná motorkářům jízdu ve vyhrazených jízdních pruzíchi

Foto: Řidiči motocyklů mohou v Praze využívat vyhrazené jízdní pruhy. Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Už od jara postupně používají motorkáři v Praze jízdní pruhy vyhrazené např. pro autobusy nebo IZS. Plynulosti dopravního provozu v těchto pruzích by se opatření však nemělo nijak dotknout.

„Hlavním důvodem k zavedení této změny bylo zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Motocyklisté a jezdci na skútrech v minulosti často nesprávně využívali pruhy k předjíždění kolon, kdy se následně řadili zprava zpět do jízdních pruhů mezi automobily. Tyto manévry pak byly potenciálně nebezpečné pro provoz. Díky nové změně se tak snížilo riziko případných nehod,“ popsal Zdeněk Hřib, náměstek pro dopravu.

Technická správa komunikací hl. m. Prahy takto označila 95 % komunikací s vyhrazenými jízdními pruhy. U zbývajících pruhů dojde k osazení v nejbližší době. Celková délka vyhrazených pruhů v Praze je 66 kilometrů, a to ve 130 různých lokalitách.

Změny se dotkly také úpravy značení, která se týkají povolení vjezdu vozidel taxi do vyhrazeného pruhu pouze v situacích, kdy vezou zákazníky. Dodatková tabulka nese nově text „TAXI SE ZÁKAZNÍKEM“.

Přehled o konkrétních vyhrazených pruzích je k dispozici na interaktivní mapě na stránkách Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID).

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: praha.eu)

zpět na články

inzerce

nahoru