Otevřít menu
Doprava dnes
-

Praha připravuje dokument o rozvoji MHD do roku 2032

Dokument zabývající se rozvojem veřejné dopravy v metropoli do roku 2032 připravuje pro magistrát pražská městská organizace Ropid. Dokument bude obsahovat mimo jiné projekty rozvoje tramvajových tratí, železnice, trolejbusů nebo metra.

8:13 / 28. dubna 2022
Praha připravuje dokument o rozvoji MHD do roku 2032i

Foto: www.dpp.cz

Radikální změny v pražské integrované dopravě (PID) v plánu nejsou. Na jednání magistrátního výboru pro dopravu to včera řekli Martin Šubrt a Martin Fafejta z Ropidu, který pražskou MHD plánuje. Dokument budou ještě na počátku května projednávat pražští radní.

Ropid práce na dokumentu zahájil již v roce 2015. Postupně oslovil řadu institucí včetně městských částí, od nichž sesbíral podněty a připomínky. Práce na dokumentu se však kvůli covidu na dva roky zastavily. Poté jej bylo třeba revidovat a dokončit. "V době covidu jsme netušili, jestli nám dopravní výkony dramaticky nestoupnou, nebo naopak neklesnou," sdělil Fafejta.

Do poslední verze byly nově zařazeny projekty, které původní znění neobsahovalo - například stavba tramvajových tratí z Vinohradské ulice na Václavské náměstí, z Kobylis do Bohnic, z nákladového nádraží Žižkov na Jarov nebo z Motola na Vypich. Do dokumentu je zahrnuta i stavba nové stanice metra B Depo Zličín a také již zahájená stavba metra D z Pankráce do Písnice. Materiál se zabývá též vznikem dvou trolejbusových linek, rozvojem příměstské železnice i stavbou lanovky z Podbaby do Honic.

Dokument není podle Fafejty souborem projektů, jenž určitě vzniknou. Jedná se o podklad s možností využití. Jako jeden z příkladů uvedl plánovaný Rohanský most. O jeho výstavbě město zatím pouze uvažuje. Vznikne-li, bude tento materiál možné využít k organizaci MHD. Dokument se skládá ze dvou částí - první tvoří projekty do roku 2025; druhou potom plány do let 2027 až 2032. Projekty bude možné přesouvat podle potřeby na základě aktuální situace a rozhodnutí vedení Prahy.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru