Otevřít menu
Doprava dnes
-

Praha se stala hlavním městem evropské železnice. Sešli se zde generální ředitelé osobních dopravců

Kromě summitu prezidentů a premiérů evropských států hostila Praha také šéfy železničních osobních dopravců, kteří jsou členy UIC a CER. V Praze se tak včera sešlo přes 30 ředitelů největších evropských železničních podniků i zástupců mezinárodních institucí. O setkání informoval tiskový mluvčí Českých drah.

13:26 / 7. října 2022
Praha se stala hlavním městem evropské železnice. Sešli se zde generální ředitelé osobních dopravcůi

Foto: ČD

Akci High-Level Passenger Meeting 2022 v Praze slavnostně zahájil ministr dopravy ČR Martin Kupka. Zúčastnil se jí výkonný ředitel CER Alberto Mazzola, generální ředitel UIC François Davenne a generální ředitelé více než 30 evropských osobních železničních dopravců.

K hlavním tématům setkání „High-Level Passenger Meeting“ patřila oblast ticketingu a odbavení zákazníků při cestování po Evropě; dále pomoc Ukrajině, vysoké ceny energií a také konkurenceschopnost železniční osobní dopravy zejména v souvislosti s individuální automobilovou dopravou nebo leteckou přepravou cestujících.

Toto setkání generálních ředitelů pod záštitou UIC a CER a výměnu zkušeností tak vnímám jako významnou událost pro prosazení železnice na evropském dopravím trhu. Konání akce v Praze je pak oceněním naší práce v UIC, CER i v rámci dvou- a vícestranné spolupráce při rozvoji služeb v mezistátní železniční dopravě,“ řekl Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah (ČD).

Podle něj čelí železniční osobní dopravci v celé Evropě v posledních třech letech výzvám, které tu nebyly celá desetiletí. Jedná se o dopady pandemie COVID-19, válku na Ukrajině a extrémní nárůst cen energií i dalších nákladů v důsledku neobvykle vysoké inflace. Současně také pokračují důležité projekty, například otevírání železničního trhu, výstavby evropské vysokorychlostní sítě, obnovení noční dopravy či zjednodušení odbavení při cestování napříč Evropou.

ČD jsou aktivním členem mezinárodních železničních organizací, jako jsou UIC nebo CER. V oblasti železniční dopravy pracují také v rámci dvou a vícestranných mezistátních úmluv. Zapojeny jsou rovněž do provozu Eurotaktu, který zajišťuje spojení Prahy a dalších českých měst se středoevropskými metropolemi Berlínem, Vídní, Bratislavou, Budapeští a Varšavou a řadou dalších významných evropských hospodářských a politických center. Ve spolupráci se zahraničními partnery rozvíjejí ČD moderní přepravní koncepty, jako jsou spoje railjet nebo noční doprava.   

Mezinárodní železniční unie (UIC, Union Internationale des Chemins de fer) je globální společnost, která koordinuje rozvoj a fungování železniční dopravy ve všech členských státech. Do jejich kompetencí spadá problematika vytváření nových a zachovávání stávajících mezinárodních spojů, unifikace železniční techniky, dohled na dodržování bezpečnostních kritérií, jako je zabezpečovací zařízení nebo samočinné brzdy. Reprezentuje členské společnosti na mezinárodní úrovni. Sídlem organizace je Paříž.

Společenství evropských železničních společností (CER, Community of European Railway and Infrastructure Companies) sdružuje 70 společností pro železniční provoz a infrastrukturu EU, přidružených zemí (Chorvatsko, Severní Makedonie a Turecko) a západního Balkánu, Norska a Švýcarska. Úlohou CER je zastupovat zájmy svých členů na politické scéně EU, zejména podporovat lepší podnikatelské a regulační prostředí pro evropské provozovatele železnic a společnosti železniční infrastruktury. Úkolem CER je zastupovat zájmy svých členů na politické scéně EU, zejména podporovat lepší podnikatelské a regulační prostředí pro evropské provozovatele železnic a společnosti železniční infrastruktury.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČD)

Praha se stala hlavním městem evropské železnice. Sešli se zde generální ředitelé osobních dopravců Foto: ČD. Praha se stala hlavním městem evropské železnice. Sešli se zde generální ředitelé osobních dopravců Foto: ČD. Praha se stala hlavním městem evropské železnice. Sešli se zde generální ředitelé osobních dopravců Foto: ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru