Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražské letiště bude financováno podle pravidel ESG. Cílem je snížit uhlíkovou stopu

Letiště Praha podepsalo s konsorciem bank dokument, který má zajistit postupné snižování uhlíkové stopy. Byly stanoveny konkrétní parametry, jež budou pravidelně vyhodnocovány.

10:46 / 6. ledna 2023
Pražské letiště bude financováno podle pravidel ESG. Cílem je snížit uhlíkovou stopui

Foto: Letiště Praha podepsalo s bankami dodatek k úvěrové smlouvě z roku 2021. Zdroj: prg.aero

Letiště Václava Havla v Praze s konsorciem bank podepsalo dodatek k úvěrové smlouvě z října roku 2021. Tento dokument zohledňuje financování dle principů ESG (tzv. udržitelné investice). Smlouva zahrnuje pravidelné vyhodnocování stanovených parametrů, jejichž splnění pak povede ke zlevněnému financování letiště. Hlavním cílem tohoto kroku je především postupné snižování uhlíkové stopy.

„Celý rok jsme detailně nastavovali ESG strategii napříč celou společností. To úspěšně vyústilo právě v podpis ESG dodatku. Letiště tak navíc může využít svého dlouhodobého aktivního přístupu nejen k udržitelnému rozvoji, ale také k ekologii nebo například sociálním otázkám," uvedl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

ESG financování bylo vyjednáváno se stávajícími věřiteli – Československou obchodní bankou (ČSOB), Všeobecnou úvěrovou bankou (VUB) a Raiffeisenbank. Jednání probíhalo i s jejich zahraničními mateřskými bankami. Letiště Praha si od těchto bank vzalo v roce 2021 rámcový úvěr na 7 miliard Kč.

„Oceňujeme aktivní přístup Letiště Praha k udržitelnosti a celé oblasti ESG, která je i pro skupinu ČSOB zásadním tématem. Jsme velice rádi, že jsme se na této referenční transakci mohli i za podpory ČSOB Advisory, a.s. podílet nejen v roli aranžéra a agenta, ale také coby profesionální poradce pro ESG,“ řekl Ján Lučan, člen představenstva ČSOB.

„Za VUB banku jsme velmi rádi, že nad rámec podpory Letiště Praha jako významného hráče v oblasti infrastruktury v České republice bude mít financování rozvoje letiště také parametry ESG. Jako banka tuto strategii silně podporujeme a těší nás, že ji takto vnímá stále více společností,“ dodal pan Andrea Fiori, General Manager VUB Banka – Prague branch.

I pro Raiffeisenbank je ESG jedno z klíčových témat. Banka si cení toho, že pražské letiště plní konkrétní nastavené ESG cíle nad rámec regulatorních požadavků.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru