Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražské Muzeum MHD si připomíná 30 let od svého otevření

Pražský dopravní podnik provozuje Muzeum MHD ve vozovně Střešovice už 30 let. Za tuto dobu si sbírky historických vozidel prohlédlo více než půl milionu návštěvníků. K výročí otevření muzea vydal DPP tento týden knížku a na neděli 14. května a pondělí 15. května je přichystán v Muzeu MHD speciální program.

19:52 / 12. května 2023
Pražské Muzeum MHD si připomíná 30 let od svého otevřeníi

Foto: Pražské muzeum MHD slaví 30 let od svého otevření. Zdroj: DPP

Muzeum MHD ve vozovně Střešovice si v neděli 14. května 2023 připomene 30 let od svého otevření. K významnému jubileu představil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) nejnovější přírůstek do sbírky historických vozidel. Podniku se podařilo získat vůz Praga NDO z roku 1948, první typ československého autobusu s pravostranným řízením a současně poslední chybějící vozidlo z ucelené řady významných poválečných autobusů, které DPP provozoval. Vozidlo je v původním nálezovém stavu, první série 63 kusů byla vyrobena v roce 1939. Výroba dalších sérií se rozběhla až v roce 1947.

„Vozidlo Praga NDO je pro nás a Muzeum MHD velmi cenné, protože nám jako jediné zatím chybělo v ucelené řadě nejvýznamnějších poválečných autobusů dodávaných do DPP a provozovaných v pražské MHD. Navíc je kompletní, i když jeho interiér byl modernizován pro provozní účely tehdejšího majitele, nicméně je zázrak, že se v tak zachovalém stavu dochoval do současnosti. Jeho dosavadním majitelem byl pan Emil Příhoda, který v minulosti ve Zbuzanech u Prahy provozoval Automuzeum Praga, kde byl tento autobus také vystaven. Pan Příhoda autobus koupil v 70. letech 20. století jako vyřazený vůz od tehdejšího ROH, který jej využíval pro zájezdy. My jsme o získání tohoto výjimečného vozidla usilovali od začátku 90. let, de facto od založení Muzea MHD. Jsem nesmírně rád, že se to nakonec povedlo, teprve tento týden jsme si jej od pana Příhody převzali. Je to krásný dárek k 30. výročí založení Muzea MHD v Praze. Autobus je v zásadě v pojízdném stavu, i když pan Příhoda s ním naposledy jel v roce 2014. Autobus naši technici oživí a budeme se snažit vrátit jeho interiér do původního stavu. Nicméně chceme, aby byl provozuschopný do roku 2025, kdy si připomeneme nejen 100 let od zahájení pravidelného provozu autobusů v Praze, ale také 150 let fungování MHD v hlavním městě,“ uvedl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Nová hala jako dárek k výročí

DPP chytá v Muzeu MHD novou výstavní halu, jejíž stavba by měla být zahájena letos na podzim. Otevření haly by se mělo uskutečnit v roce 2025 ke 150. výročí MHD v Praze. Dvoupatrová výstavní hala poslouží pro uskladnění a vystavení historických autobusů a silničních pracovních vozů, jež jsou technickými památkami ČR. Na zhotovitele haly vypsal DPP na začátku letošního roku tendr v hodnotě 150 milionů Kč. Aktuálně podnik eviduje necelou dvacítku zájemců. Samotná výstavba objektu pak potrvá 20 měsíců.

„Novou výstavní halou rozšíříme expozici Muzea MHD o celou sekci silničních vozidel. Chybějící autobusy v expozici jsou nejčastěji zmiňovaným požadavkem v průzkumu, který pro DPP mezi návštěvníky Muzea MHD letos v dubnu provedla agentura STEM/MARK s jinak vynikajícím hodnocením s průměrnou známkou 1,4. Historické autobusy a pracovní vozidla DPP, zajímavé technické památky, které jsou dočasně odstaveny v depozitářích v garážích DPP, konečně dostanou důstojné místo. Zahájení výstavby nové výstavní haly předpokládáme v průběhu letošního podzimu. Rád bych ji pro návštěvníky otevřel ke 100. výročí zahájení pravidelného provozu autobusů v Praze, tj. 20. června 2025. Muzeum MHD ve vozovně Střešovice chceme dál rozvíjet, aby bylo živou kulturní institucí kombinující cenné historické artefakty s moderními technologiemi a návštěvníkům nabízelo nejen nevšední zážitky, ale i komfortní zázemí. Proto plánujeme přestavbu bývalé restaurace u vstupu do vozovny na moderní návštěvnické centrum se vším, co k tomu patří. Do dalších let přeji Muzeu MHD, aby bylo uznávaným odborným partnerem, vyhledávaným a oblíbeným turistickým cílem, kam se návštěvníci budou opakovaně rádi vracet a v neposlední řadě nadále propagovalo pražskou MHD a šířilo její dobré jméno,“ řekl Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Výstavní hala bude disponovat i prostory, které se budou využívat pro pořádání přednášek, seminářů či výstav. 

Stručně z historie Muzea MHD 

Pražské muzeum MHD bylo sice otevřeno 14. května 1993, jeho základy ale vznikly už na konci 60. let 20. století. V tuto dobu se totiž začala formovat současná sbírka historických vozidel. Josef Handl, Lubomír Kysela a Vlastimír Mudra systematicky po celém území ČR mapovali, vyhledávali a zachraňovali dochovaná historická vozidla či jejich vraky, které měly do budoucna ukazovat historii dopravy v Praze. Sbírka vozidel byla původně deponována ve vozovně Pankrác, poté přesídlila do vozovny Vokovice, odkud se pak definitivně odstěhovala do Střešovic.

V prvním roce fungování mělo muzeum ve sbírce celkem 37 historických vozidel (34 tramvají, 2 autobusy a 1 trolejbus) a navštívilo ho zhruba 6 tisíc návštěvníků. Jejich počet se rok od roku zvyšoval, a tak se za 30 let fungování může muzeum pochlubit počtem více než 511 tisíc návštěvníků.

V roce 1998 Ministerstvo kultury ČR prohlásilo 50 vozidel Muzea MHD a 34 dalších sbírkových předmětů za kulturní památku.

DPP vydal tento týden k příležitosti 30 let od otevření muzea knížku s názvem „30 let Muzea MHD 1993-2023“. Cena publikace je 139 Kč a zájemci si ji mohou koupit přímo v Muzeu MHD, v infocentrech DPP nebo on-line formou ve Fanshopu na webu DPP. Na neděli 14. května je pak připraven v Muzeu MHD dětský den a na pondělí 15. května speciální komentované prohlídky.

Budoucnost Muzea MHD

„Kromě zmiňované výstavby a zprovoznění nové výstavní haly pro silniční vozidla a přestavby vstupního areálu pro návštěvníky je to vytvoření expozice historie metra včetně dobové stanice. Po rekonstrukci petřínské lanovky rozšíření expozice o jeden ze stávajících dvou vozů, přičemž druhý poputuje do Národního technického muzea. V rámci generálních oprav vozidel je naší snahou oživit a zprovoznit nejnovější přírůstek, autobus Praga NDO. Kromě toho zprovoznit trolejbus Praga TOT, autobusy Škoda 506N a Ikarus 620, a to do roku 2025, ideálně do 100. výročí zahájení pravidelného provozu autobusů, nebo do 150. výročí MHD v Praze. Je to velmi ambiciózní plán, ale uděláme maximum, aby vyšel,“ zakončil Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla DPP a šéf Muzea MHD v Praze.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

Pražské Muzeum MHD si připomíná 30 let od svého otevření Foto: Vizualizace nové haly. Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru