Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražský dopravní podnik zavedl 1 200 jízdenkových terminálů do všech svých autobusů. Cestující platí bezhotovostně

Dopravní podnik města Prahy nainstaloval do svých autobusů, elektrobusů a trolejbusů přes tisíc samoobslužných terminálů. Od tohoto týdne si cestující na všech městských linkách mohou zakoupit jízdenky bezhotovostně právě prostřednictvím těchto terminálů.

16:26 / 20. ledna 2023
Pražský dopravní podnik zavedl 1 200 jízdenkových terminálů do všech svých autobusů. Cestující platí bezhotovostně i

Foto: Již 1 200 oranžových terminálů se nachází v autobusech, elektrobusech a trolejbusech DPP. Zdroj: SDP ČR

Jednodušší nákup jízdenky

Pražský dopravní podnik nově disponuje samoobslužnými jízdenkovými terminály na všech svých městských linkách. Oranžové terminály se nacházejí v autobusech, elektrobusech i trolejbusech v blízkosti druhých dveří vozu. Cestující si v nich mohou zakoupit jízdenky pro jednotlivou jízdu nebo krátkodobé jízdenky pro spoje na území hl. m. Prahy, tj. pásma P, B a 0, a to na jízdu na 30 či 90 minut nebo na 24 hodin, včetně varianty zlevněného jízdného. Nákup jízdenky pak cestující uhradí pouze bezhotovostně debetní či kreditní kartou. Takto zakoupenou jízdenku už není třeba nijak označovat, datum a její platnost jsou na jízdence již vytištěny.

Zakoupení jízdenky bezhotovostně přímo ve vozidle má cestujícím zpříjemnit a zjednodušit jízdu. „Každému se stalo, že na poslední chvíli hledá trafiku a shání jízdenku. To již nebude nutné, protože ode dneška si cestující můžou sami pohodlně koupit jednorázové jízdenky nejen v tramvajích, ale už i v autobusech. Výhodou terminálů je i menu v několika jazykových mutacích, což ocení zahraniční turisté. Snažíme se tak poskytnout cestujícím co největší komfort a co nejméně stresu při nákupu jízdenky, tu již není nutné ani dále označovat,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Rekordní prodej

V Praze kupování jízdenek prostřednictvím bezhotovostních terminálů nabývá na oblibě. „Ve všech tramvajích jsme terminály zprovoznili v dubnu 2019 a v témže roce jsme jejich prostřednictvím prodali bezmála dva milióny jízdenek za více než 58 milionů korun. V loňském roce to byl už téměř dvojnásobek – bezmála čtyři miliony prodaných jízdenek v samoobslužných terminálech v tramvajích za více než 136 milionů korun. Mimochodem, loňský prosinec byl co do prodejů jízdenek v tramvajích rekordní – poprvé jsme v nich za jeden měsíc prodali více než 400 tisíc jízdenek, poprvé za více než 14 milionů korun. Po započtení prodejů přes samoobslužné terminály ve vestibulech metra a na obou lanovkách jsme v prosinci 2022 tímto způsobem prodali historicky nejvíce jízdenek za jeden měsíc: téměř 515 tisíc. Tento distribuční kanál je u jízdenek na jednorázovou jízdu pátý nejpoužívanější a podílí se necelými deseti procenty na celkovém počtu prodaných jízdenek. Pevně věřím, že díky samoobslužným terminálům ve všech autobusech, elektrobusech i trolejbusech se tento distribuční kanál do dvou let stane třetím nejvyužívanějším způsobem nákupu jednotlivých jízdenek,“ informoval Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Dodavateli platebního a kontrolního systému jsou společnosti Bankovní informační technologie ze skupiny ČSOB a Mikroelektronika. „Naše řešení v dopravě usnadňují lidem život. Jsme velmi rádi, že díky terminálům od ČSOB mohou bezhotovostních plateb využívat obyvatelé i návštěvníci v hlavním městě i jeho širším okolí. K již provozovaným 800 terminálům v tramvajích a 90 na stanicích metra teď přidáváme 1 200 terminálů v autobusové síti. Naše řešení tak pokryje všechny prostředky MHD a umožní nám následně představit cestujícím i další funkce, např. virtualizovanou jízdenku, kdy nebude nutné jízdní doklad tisknout,“ uzavřel Jan Kubíček, manažer ČSOB pro Strategická partnerství a Inovace.

První testování samoobslužných terminálů se uskutečnilo už v roce 2016, a to v pražských tramvajích.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru