Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražský dopravní podnik získal stavební povolení na stavbu tramvajové trati z Holyně do Slivence

Pražský dopravní podnik (DPP) získal pravomocné stavební povolení na stavbu tramvajové trati z Holyně do Slivence. Na trati dlouhé asi 600 metrů bude dvojice zastávek a také smyčka. DPP v létě vypíše veřejnou zakázku na zhotovitele. Na stavbu bude chtít získat peníze i z evropských fondů. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Loni zahájil podnik výstavbu části trati z Barrandova do Holyně. Zprovoznění plánuje na letošní jaro. Náklady jsou přibližně 170 milionů Kč.

5:32 / 18. února 2022
Pražský dopravní podnik získal stavební povolení na stavbu tramvajové trati z Holyně do Slivencei

Foto: pixabay.com

"V okolí nové trati vyroste nová městská čtvrť pro 8000 lidí. V okamžiku nastěhování už tam budou mít přivedenu tramvaj, která je pohodlně dostane do centra města. Napravujeme historickou chybu, kdy okrajové městské části trpěly tím, že do nich nevedly koleje a místní se museli spoléhat pouze na autobusy," sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Samotná trať z Holyně do Slivence měří 500 metrů, se smyčkou pak celkem 600 metrů. Plánován je jeden pár zastávek Slivenec přímo v obratišti. Z Holyně povedou koleje směrem ke křižovatce ulic U Náhonu a K Barrandovu. Před křižovatkou se obloukem stočí k ulici U Náhonu, kterou překříží a dále povede na západ souběžně s ulicí K Barrandovu. Ukončena bude smyčkou asi po 250 metrech. Obratiště Slivenec bude jednokolejné se dvěma takzvanými předjízdnými kolejemi. Vejde se do ní až deset nejnovějších tramvají typu 15T.

"Nyní je potřeba dokončit majetkoprávní vypořádání stavby, připravit projekt na stavbu a zadávací dokumentaci pro veřejnou zakázku na zhotovitele. Vyhlásit ji plánujeme během letošních letních prázdnin. Stavět bychom chtěli začít co nejdříve, bude ale záležet na průběhu tendru. Zahájení stavby předpokládáme na jaře příštího roku," řekl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Stavba prvního zhruba kilometrového úseku ze smyčky na barrandovském sídlišti do Holyně začala v červnu loňského roku. Dvoukolejná trať bude mít dvě zastávky, z nichž první bude zastávka Kaskády podle stejnojmenného developerského projektu. Po ní bude následovat zastávka Holyně, kde bude trať až do dokončení úseku do Slivence ukončena úvratí. Do Holyně bude podle loňského vyjádření podniku prodloužena linka číslo 5.

DPP loni v září dokončil stavbu tramvajové smyčky na Zahradním Městě. Ta má pomoci zvládnout vyšší počet cestujících daný loňským spuštěním nové vlakové zastávky. V letošním roce by měla začít stavba tratí z Modřan do Libuše a Divoké Šárky na Dědinu.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru