Otevřít menu
Doprava dnes
-

Překonalo šest evropských zemí bez povolení. K letadlu se nikdo nehlásí

Záhadu tajemného letu dvoumotorového letadla řeší úřady několika evropských zemí. Malý dopravní letoun odstartoval z Litvy. Bez povolení přeletěl několik států. Přistál v Bulharsku, kde zůstal stát opuštěný na nepoužívaném letišti nedaleko města Targovište. Rovněž není jasné, kdo letadlo pilotoval.

17:39 / 13. června 2022
Překonalo šest evropských zemí bez povolení. K letadlu se nikdo nehlásíi

Foto: en.wikipedia.org

S odvoláním na litevská, maďarská a bulharská média informovala o přeletu polská televize TVN 24.

Letadlo Piper Aztec (podle jiných zdrojů Beechcraft) odstartovalo z Litvy ve čtvrtek večer. Bulharský ministr vnitra Bojko Raškov uvedl, že potom bez povolení přeletělo přes Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Svoji cestu skončilo v Bulharsku.

Letoun letěl bez schváleného plánu letu i zapnutých radarových odpovídačů. Pilot nereagoval na rádiové výzvy ani na vizuální signály.  Podle tisku jej v Maďarsku a v Rumunsku doprovázely stíhačky, a to včetně dvou amerických strojů F-16. Tamní úřady ale letadlo nepovažovaly za hrozbu, a tak stíhačky určené pro obranu vzdušného prostoru nevzlétly.

Na letišti v Targovišti opuštěný a plachtou přikrytý stroj prohledali pyrotechnici i kriminalisté. Policejní psi hledali stopy po drogách.

Podle maďarských médií přistál letoun ještě dříve bez povolení na letišti aeroklubu v Hajdúszoboszló. Tady cestující z letadla vystoupili a natankovali palivo z kanystrů, které měli na palubě. Než stačila zasáhnout policie, pilot rychle vzlétl.

Litevská média uvedla, že letadlo o týden dříve prodal pilot a zároveň ředitel letiště Nida Broniuse Zaronskise, jenž tvrdí, že stroj prodal třem blíže neidentifikovaným osobám. Jedna z osob hovořila rusky. "Nevím, odkud byli. Mohli to být Ukrajinci, možná Rumuni či Bulhaři. S jedním jsem hovořil rusky. Ale neznám jména žádného z nich, nezajímalo mě to. Zkoušel jsem to letadlo prodat už roky, a tak jsem rád, že ho někdo koupil. Nepamatuji si název organizace, která jej koupila," sdělil k situaci bývalý majitel letadla.

TVN 24 ještě dodala, že se polské ministerstvo obrany k přeletu země bez povolení dosud nevyjádřilo.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru