Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přeměna ŘSD na novou státní organizaci má být dokončena do začátku roku 2024

Přeměna Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na novou státní organizaci by měla být dokončena do začátku roku 2024. Tehdy by měla začít účinnost novely zákona o pozemních komunikacích, vyplývá z návrhu, který nyní vypracovalo Ministerstvo dopravy. ŘSD by mělo fungovat po vzoru Správy železnic.

20:27 / 1. června 2022
Přeměna ŘSD na novou státní organizaci má být dokončena do začátku roku 2024

Vláda schválila záměr transformace ŘSD na novou státní organizaci loni v létě. Původně se počítalo i s přeměnou názvu, podle současného návrhu však zůstane původní jméno organizace a změní se pouze její právní forma.

Podle Ministerstva dopravy to pro stát zefektivní řízení přípravy a staveb dopravní infrastruktury a zjednoduší spolupráci i soukromým dodavatelům. Současné státní příspěvkové organizaci by to mělo umožnit rozsáhlé organizační i personální změny. V současnosti se ŘSD musí řídit Nařízením o platových poměrech, což podle úřadu neumožňuje adekvátní odměňování klíčových zaměstnanců a expertů. Podle ministerstva nová forma řízení umožní nové organizaci lépe získávat vlastní odborníky a zároveň si je dlouhodobě udržet. Dosud ŘSD například pro speciální stavby využívalo převážně externí pracovníky.

Náklady na samotnou transformaci se podle odhadů ministerstva budou pohybovat okolo 50 milionů korun. Resort počítá s následnou redukcí počtu, rozsahu a finanční náročnosti služeb poskytovaných prostřednictvím externích dodavatelů, což může přinést úsporu za přibližně 85 milionů korun ročně.

O transformaci ŘSD se hovoří řadu let. Stát nejprve zvažoval založení akciové společnosti, později se přiklonil k variantě státní organizace. Připravovaná transformace ŘSD na státní podnik bude navazovat na legislativní změny k dopravní výstavbě. Nový stavební zákon a také novela zákona a také takzvaný liniový zákon by měly výrazně zrychlit přípravu projektů.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru