Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přes sto jízd historických a nostalgických vlaků vypraví České dráhy!

České dráhy v letošním roce vypraví více než sto jízd takzvaných nostalgických vlaků. V čele historických vlaků se objeví parní lokomotivy i mladší elektrické a motorové vozy. Jezdit budou po celé republice. Informovaly o tom České dráhy.

21:12 / 27. května 2022
Přes sto jízd historických a nostalgických vlaků vypraví České dráhy!i

Foto: Parní lokomotiva Rosnička (zdroj fotky: České dráhy).

Dopravce historické a nostalgické vlaky vypravuje každoročně, v posledních dvou letech provoz omezovala pandemie. Většina nostalgických vlaků je naplánovaná na letní turistickou sezonu. „Namátkou lze zmínit třeba Šumavské léto s párou na Volarsku, kde bude jezdit Kafemlejnek 310.093 z roku 1901, Bezdružické parní léto s ještě o dva roky starší lokomotivou stejné řady, Léto na Bechyňce s historickými elektrickými vozidly na u nás jediné trati napájené soustavou 1,5 kV DC, Rožnovské parní léto s téměř stoletým Velkým bejčkem, nostalgické jízdy Párou Prahou a Párou Posázavím konané v našem hlavním městě nebo pravidelné jízdy motoráčkem Hurvínek z Břeclavi do pohádkového Lednicko-valtického areálu,“ popsal člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Vlaky budou sestaveny z historických vozů. Mezi nimi bude například parní lokomotiva „Rosnička“ s číslem 464.202, po několikaleté pauze by se na koleje měl po opravě vrátit Křižíkův motorový vůz EM 400.001 z roku 1903 a další parní a motorové lokomotivy.
 

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru