Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prestižní cena pro SUS Pardubického kraje. Bodoval most mezi Mělicemi a Valy

Jen málo kdy se stává, aby cena za Stavbu roku putovala nikoliv k soukromému investorovi, ale do rukou organizace Správy a údržby silnic, v tomto případě Pardubického kraje. Letos se tak stalo. Za mimořádně zdařilé architektonické i stavební řešení ocenila odborná porota most mezi Mělicemi a Valy. Stavba získala ocenění v rámci Stavby roku Cenu Státního fondu dopravní infrastruktury. 

 

15:58 / 13. prosince 2021
 Prestižní cena pro SUS Pardubického kraje. Bodoval most mezi Mělicemi a Valyi

Foto: suspk.cz

Již na konci měsíci září zanedlouho končícího kalendářního roku 2021 byli na Galavečeru v Betlémské kapli oceněni soutěžící, kteří získali tituly a další ceny v 18. ročníku celostátní soutěže Česká dopravní stavba, technologie, inovace roku 2020. A bodoval most mezi Mělicemi a Valy, který je od prvního pohledu nesmírně zdařilý.

Most přes Labe loni nahradil poválečný americký Bailey Bridge a stal se novou dominantou krajiny. Je přívětivý pro silniční, pěší, cyklistickou a také lodní dopravu. Ocenění je tedy na místě. Most uspěl v soutěži Stavba roku v silné konkurenci dalších zdařilých staveb.

Neméně si samotného ocenění váží i na Pardubickém kraji. „Je poměrně nevídané, protože ceny většinou dostávají soukromí investoři a zde to vyhrála Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Jsme za ni vděční a velmi nás potěšila,” radoval se náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Pardubického kraje Michal Kortyš. 

Nový ocelový most s železobetonovou spřaženou mostovkou šířky 14 metrů vznikl podle projektu Pavla Ryjáčka a Petra Dupače. V hlavním poli přes řeku o rozpětí 84 metrů je most vyztužen obloukem typu takzvaného Langerova trámu. Při montáži se most z jednotlivých dílů sestavoval na mělické straně a postupně po částech se ve dvou fázích vysouval přes řeku.

A nebyla to jediná stavba, se kterou SUS Pardubického kraje v tvrdé konkurenci bodoval. V kategorii Nejzdařilejší modernizovaný úsek silnice se umístila modernizace silnice 11/358 Litomyšl - Česká Třebová. 

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru