Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přímý vlak Brno - Vídeň: zastávka i v Břeclavi. Část spojů bude zřejmě i soukromých

Přímé vlaky mezi Brnem a vídeňským letištěm mají v budoucnu jezdit několikrát denně. O zřízení nové linky se snaží představitelé města Brna a Jihomoravského kraje. Počítají i se zastávkou v Břeclavi. O tomto plánu jednal v pondělí večer brněnský radní Petr Kratochvíl i s ministrem dopravy Martinem Kupkou.

17:39 / 18. března 2022
Přímý vlak Brno - Vídeň: zastávka i v Břeclavi. Část spojů bude zřejmě i soukromýchi

Foto: Deník/Jiří Sláma

„Dohodli jsme se na tom, že ministerstvo dopravy prostřednictvím Českých drah připraví kalkulaci, kolik by tato linka stála v jednotlivých cyklech peněz,“ sdělil Deníku Rovnost Kratochvíl.

Původně chtěli první vlak vypravit už v dubnu, ale Kratochvíl přiznal, že proces jednání zbrzdila válka na Ukrajině. Schůzku měl například už i s majitelem RegioJetu Radimem Jančurou. „Hledáme různé kombinace. Je možné, že část spojů bude soukromých," řekl Kratochvíl.

Potvrdil, že snahu o zprovoznění nové linky má také rakouská strana. Minulý týden od nich obdržel informativní dopis o tom, jak pokračují jednání.

Půl milionu cestujících

Zkušební spoj vyjel z Brna na vídeňské letiště v druhé polovině února. Cestu trvající hodinu a padesát minut si vyzkoušel i Lukáš Burian z Kuřimi na Brněnsku. Z Vídně dál pokračoval letadlem do německého Dortmundu. „Hlavně jsem byl zvědavý, jak je linka technicky proveditelná. Z Vídně létám přibližně jednou za měsíc, takže kdyby byla úspěšná a funkční, byl bych rád,“ uvedl.

Každý rok využije vídeňské letiště skoro půl milionů cestujících přijíždějících nebo odjíždějících z Jihomoravského kraje.

Cestování vlakem na vídeňské letiště je možné už nyní, avšak pouze s přesedáním na vídeňském hlavním nádraží. Z Brna na letiště ve Schwechatu jezdí nyní pravidelně autobusy společnosti RegioJet a právě Gepard Express.

 

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: breclavsky.denik.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru