Otevřít menu
Doprava dnes
-

Příští týden do Česka přijede první vodíkový vlak pro osobní dopravu

Do Česka přijede v příštím týdnu první vodíkový vlak pro osobní dopravu na světě Coradia iLint. Vlak s téměř nulovými emisemi představí ve více než desítce měst společnosti Alstom a České dráhy. ČTK o tom dnes informoval výrobce vlaků Alstom v tiskové zprávě.

19:34 / 10. května 2022
Příští týden do Česka přijede první vodíkový vlak pro osobní dopravui

Foto: hybrid.cz

Vlaky na vodíkový pohon jsou podle expertů jednou z ekologických variant budoucího provozu zejména na regionální železnici.

Coradia iLint je první osobní vlak na světě poháněný vodíkovým palivovým článkem, který vyrábí elektrickou energii pro trakci. Jedinými emisemi, které podle Alstomu vlak vytváří, jsou pára a kondenzovaná voda. Vlak může jezdit po neelektrifikovaných tratích. Podle Alstomu by tak mohl být využívaný hlavně na regionálních tratích bez elektrifikace.

Vlak bude postupně navštěvovat jednotlivé stanice na české železniční síti od 17. do 25. května na tzv. Coradia iLint Railshow. První zastávkou bude Praha, odkud vyjede na předváděcí jízdu do Vraného nad Vltavou a Mníšku pod Brdy. V následujících dnech vlak dále zastaví například v České Třebové, Olomouci, Ostravě, Hradci Králové, Liberci, České Lípě a dalších městech v ČR. Jízdu po Česku vlak zakončí v Ústí nad Labem.

Alstom chce vlak představit zejména dopravcům a úřadům. Šéf Českých drah Michal Krapinec v této souvislosti upozornil, že v Česku nejsou elektrifikovány téměř dvě třetiny železničních tratí. Vlaky po nich dosud jezdí v dieselové trakci. "Pokud chceme společně s objednateli veřejné dopravy zajistit v budoucnosti bezemisní dopravní obslužnost, pak musíme hledat alternativu k těmto vlakům. Vodíkový pohon je velkou nadějí, proto jsme rádi, že si nás Alstom vybral za partnera při této prezentaci, a my se můžeme s tímto řešením velmi detailně seznámit. Zároveň nám to dává možnost oslovit objednatele veřejné dopravy a ukázat jim konkrétní příklad bezemisní železniční dopravy," řekl Krapinec.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) může být vodík alternativou pro náhradu konvenčních dieselových lokomotiv na tratích, kde se nevyplatí elektrifikace.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru