Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pro přepravu běženců do západní Evropy chce Polsko "štafetový systém"

Polsko chce vytvořit "štafetový systém" ve vlakové dopravě, umožňující plynulou přepravu uprchlíků z hranic s Ukrajinou do zemí západní Evropy. Včera to v Přemyšli po jednání s kolegy z několika evropských zemí včetně Česka řekl polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk. Železniční koridor z Ukrajiny na západ Evropy podporuje i Česko, řekl ČTK Martin Kupka, ministr dopravy. Rakouská ministryně dopravy Leonore Gewesslerová oznámila, že Vídeň na polsko-ukrajinskou hranici vyšle zvláštní vlaky, které mají pomoci s odvozem běženců prchajících před válkou.

 

10:13 / 13. března 2022
Pro přepravu běženců do západní Evropy chce Polsko i

Foto: www.mdcr.cz

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uteklo z Ukrajiny, kterou před více než dvěma týdny napadlo Rusko, už takřka 2,6 milionu lidí, převážně žen a dětí. Nejvíce jich odešlo právě do Polska, a to přes 1,5 milionu. Varšava tak hledá cesty usnadňující cestování těm běžencům, kteří míří dále na západ Evropy.

"Počítáme s podporou všech evropských zemí," uvedl dnes Adamczyk, s nímž v Polsku jednal také český ministr dopravy. Podle Adamczyka je řešením vytvoření štafety. Ta bude začínat na polsko-ukrajinské hranici a pokračovat do dalších evropských zemí, nejlépe vlaky těchto států.

Takový projekt je podle Kupky nutný, protože Česko i Polsko jsou už na hraně možností zvládnutí současné uprchlické vlny. "Upozorňovali jsme, že naše kapacity jsou už vyčerpány a bez pomoci partnerských států to nezvládneme," sdělil ministr ČTK. Připomněl, že z Česka už nyní pokračuje při cestách na západ Evropy mnoho uprchlíků pravidelnými spoji. Teď jsou tedy ve hře i speciální vlaky například z Německa nebo Rakouska, které by převážely běžence do těchto zemí. "Společně s evropskými kolegy jsme se shodli, že se musíme zaměřit na vytvoření rychlých dopravních koridorů pro humanitární vlaky po vzoru takzvaných zelených pásů v době covidu a na lepší systém umisťování uprchlíků tak, aby nedocházelo k přehlcování přijímacích míst ve velkých městech, které jsou logickým prvním cílem většiny nově příchozích,“ řekl Kupka.

Právě to už za Vídeň přislíbila ministryně Gewesslerová. Podle ní Rakousko vlaky na polsko-ukrajinskou hranici vyšle v příštích dnech. Podle agentury DPA směřují zvláštní vlaky z Polska také do Německa, a to už o tomto víkendu. Včera i dnes jich má být devět. Běžných vlakových spojení je po oba dny osm. Dle Varšavy jde o pilotní zkoušku, jak na nabídku budou reagovat běženci směřující do Německa, Belgie nebo Nizozemska.

Ministři Polska, Česka, Rakouska a Německa řešili také vytvoření tzv. humanitárních koridorů. "Měly by umožnit fungování efektivního systému svozu materiálů do skladových prostor, následnou konsolidaci a vypravení ucelených nákladních vlaků přes Polsko do Lvova. Jde nyní o to dojednat, aby v dalších týdnech či měsících tyto vlaky dostaly přednost při přidělování dopravní cesty," vysvětlil český ministr.

Dva speciální vlaky podle polských úřadů míří o víkendu i do Česka. Běžných vlaků je za víkend deset. Česko ale tvrdí, že státní kapacity pro umístění utečenců jsou vyčerpány. Požádalo proto EU o pomoc se zajištěním ubytování pro 50.000 uprchlíků.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru